De 5 basisscholen in Zeeuws-Vlaanderen die deelnemen aan een proef met afvalscheiding op school hebben hun restafval met ongeveer de helft verminderd. Dat blijkt uit de eerste metingen van afvalinzamelaar Renewi, die het afval op de 5 scholen ophaalt.
Basisscholen De Schakel in Vogelwaarde, Antoniusschool in Axel, De Steiger in Terneuzen, Meerstromenschool uit Groede en Molenbolwerk in IJzendijke scheiden sinds januari hun papier, GFT, plastic en drankenkartons en het restafval. Voorheen kwam het afval van de scholen – met uitzondering van papier – in één verzamelcontainer terecht.
Vooral op de Meerstromenschool en Molenbolwerk zijn de resultaten spectaculair: de hoeveelheid restafval is hier teruggedrongen van 293 kilo restafval per maand in de oude situatie naar 41 kilo restafval per maand in de nieuwe situatie bij de Meerstromenschool en 164 tegenover 52 kilo op Molenbolwerk.
Afval bestaat niet
Wouter de Houck, van Renewi Nederland B.V., is zeer tevreden: 'De eerste resultaten van het project zijn prachtig. Hierdoor kunnen wij zoveel mogelijk afval een tweede leven geven en/of opnieuw inzetten als grondstof. Samen met de Zeeuws Vlaamse scholen geven we waarde aan afval en zetten we ons in voor een wereld zonder afval. Afval bestaat niet!'
Bewustwording
Het project 'Afval op school' is een initiatief van Rijkswaterstaat en richt zich op het scheiden van afval plus het voorkomen van zwerfafval op en rondom school. Doel is dat kinderen bewuster worden van het afvalprobleem en dat zij uiteindelijk minder afval produceren en weggooien. De vijf basisscholen hebben zich vorig jaar na een oproep aangemeld voor dit project.
Natuur&Zo ondersteunt en begeleidt de scholen in het traject. De gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis vergoedden de afvalbakken in de klaslokalen.