Geen New York, Tokyo, Brussel of de Randstad, maar Biervliet is de plek waar de allersnelste snellader ter wereld staat. Binnen een mum van tijd kan de 480 kW lader een voertuig laden. De plek, langs de N61, lijkt misschien gek, maar volgens eigenaar Marcel Goud is dat zeker niet het geval.
Over de autoweg langs het station razen volop vrachtwagens. Veel ervan zijn onderweg tussen de havens van Zeebrugge en bijvoorbeeld Vlissingen of Rotterdam. Daarom is de locatie van de snelste snellader helemaal niet zo vreemd volgens Goud. Vooral ook omdat er steeds meer elektrische vrachtwagens bij komen.
Bij de lader staat een vrachtwagen, waarvan de chauffeur voor het eerst bij de laadpaal in Biervliet komt. Hij ziet dat het inderdaad een stuk sneller gaat: "Zeker een half uur." En daar is volgens Marcel Goud niet alleen de chauffeur blij mee, maar natuurlijk ook z'n baas: "Want sommige vrachtwagens moeten wel twee keer per dag laden."
'We zijn enorm trots'
Goud krijgt vaak de vraag waarom nou die snelste lader ter wereld bij hen terecht kwam. Volgens de eigenaar van snellaadstation Groen Goud begon het toen hij zag dat het aantal elektrische vrachtwagens toenam bij het station. Hij nam contact op met de laadleverancier en toen ging het balletje rollen. Pas bij levering kreeg Goud te horen dat het de eerste supersnelle laadstation van de wereld was.
Het maakt Goud trots. Zeker omdat het door de file op het elektriciteitsnet in Zeeland heel moeilijk is. Er is namelijk een zware aansluiting nodig voor het laadstation en die kon Goud leveren. "We investeren flink in zonne-energie en vinden het belangrijk om dat ook duurzaam te doen. Het kost wat, maar we zijn nu wel klaar voor de toekomst."
Op dit moment rijden ruim 800 grote elektrische vrachtwagens op de Nederlandse wegen. Dat aantal nam vorig jaar een vlucht en is toen verdubbeld. Hoeveel er nu in Zeeland rondrijden is niet bekend, maar steeds meer bedrijven kopen elektrische vrachtwagens. De vraag naar snelle laadstations voor vrachtwagens zal dan ook toenemen.
Dit artikel is in samenwerking met Omroep Zeeland
Bron: Omroep Zeeland
Door: Rens Schuit