Op dinsdag 10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid in het onderwijs. Op veel scholen in Zeeuws-Vlaanderen wordt er ter gelegenheid van deze dag voorgelezen door politici uit boeken met een duurzame boodschap. Wethouder Sonja Suij en raadslid Anne Hana deden dit vanochtend op de Prins Willem van Oranjeschool in Terneuzen. Volgens de wethouder Is het belangrijk om kinderen bewust te maken van duurzaamheid: “Je kunt niet vroeg genoeg beginnen.”
“Fortnite en Call of Duty” is de directe reactie op de vraag wat het grootste gemis zou zijn in een wereld zonder elektriciteit. De leerlingen uit groep 7 van de Prins Willem van Oranjeschool in Terneuzen werden maandagochtend door wethouder Suij meegenomen in een verhaal over een leven zonder elektriciteit. In een dergelijke wereld zouden de leerlingen terugvallen op tijdverdrijf van eerdere generaties: “Dan zou ik bordspellen gaan spelen of buiten gaan voetballen.”
Duidelijke mening
Voor juf Lisanne, die groep 7 dagelijks onder haar hoede heeft, is het gebruik van energie een onderwerp dat wel vaker voorkomt in het lesmateriaal: “We hebben het wel gehad over de verschillende vormen van energie. Daarbij komen bijvoorbeeld groene energie en kernenergie ter sprake.” Hoewel de leerlingen volgens de docent geen duidelijke mening hebben over duurzaamheid, zijn ze er wel mee bezig: “Ik vind het als leerkracht belangrijk dat ik het bij de kinderen aanbied. Zo kan ik ze bijbrengen dat ze bewust met elektriciteit omgaan. Of ze er echt bewust mee bezig zijn, dat denk ik niet.” Dat is volgens Lisanne misschien maar goed ook: “Het mag voorlopig nog wel een beetje buiten hun dagelijkse leven blijven.”
Mobiele telefoons
Sonja Suij hoopt de duurzaamheidsboodschap zo vroeg mogelijk over te brengen: “Het is een heel belangrijk onderwerp. Duurzaamheid en klimaat zijn heel actueel, en wat dat betreft kan je niet vroeg genoeg beginnen.” Dat de jongste generatie nog niet heel erg bewust is van hun energieverbruik bleek al snel tijdens het bezoek van de wethouder: “Ze zijn heel erg bezig met mobiele telefoons, maar ze beseffen niet wat ervoor nodig is om zo’n telefoon te laten werken.” Ondanks de duurzame boodschap ziet Suij ook in haar eigen leven het gemak van de moderne apparatuur: “Iedere ouder geeft een kind weleens een tablet, zodat ondertussen zelf ook iets kan doen.” Bewustwording blijft echter heel belangrijk, al is het maar het niet onnodig indrukken van een lichtknopje: “We moeten gewoon een beetje opletten wat we doen.”
Door: Johnny Willeboordse - GO-RTV