Hoge ambities, investeringen, een stijgende belasting, maar wel een verslechterende financiële situatie in gemeente Terneuzen. Dat staat in de sluitende begroting van Terneuzen voor 2025. De begroting is een financiële vertaling van de ambities uit het bestuursakkoord 'Goed leven in Terneuzen. Verder bouwen aan een duurzame toekomst'. In november bespreekt de gemeenteraad de begroting voor 2025.
Een belangrijke reden voor de steeds slechter wordende financiële situatie de komende jaren is dat gemeenten minder geld krijgen van het Rijk in 2026. Op verzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft Terneuzen nu een 'realistische meerjarenbegroting' gemaakt om inzichtelijk te krijgen wat de gevolgen zijn als gemeenten minder geld ontvangen van het Rijk.
Ambities en investeringen
Het is geen geheim dat de gemeente Terneuzen grootste plannen heeft voor de komende jaren. "Wij zetten vol in op de huisvesting van het voortgezet onderwijs en op de ontwikkeling van de binnenstad van Terneuzen. Daarnaast zijn de energietransities en duurzaamheid speerpunten", geeft de gemeente aan.
Ook zal er genoeg geïnvesteerd worden: "We investeren in de leefbaarheid van de gemeente. Dit gaat onder andere over gezondheid, sport, de culturele infrastructuur, onderwijs, duurzaamheid, leefomgeving en veiligheid."
Stijgende belastingen
De gemeentelijke belastingen gaan met de inflatie mee en zullen stijgen met 2,4 procent. "We kiezen ervoor om de verhoging van deze tarieven te matigen en te spreiden over verschillende jaren. Met deze verhogingen houden we onze financiële huishouding en de dienstverlening op peil, en kunnen we de ambities uit het bestuursakkoord uitvoeren."
Meer zichtbaarheid
Terneuzen benadrukt dat de gemeente de komende tijd steeds zichtbaarder wordt. In oktober is de opening van de Nieuwe Sluis, waar onder andere Koning Willem-Alexander aanwezig zal zijn. Daarnaast is Terneuzen in april 2025 gaststad van de vijftiende editie van The Passion. "We gaan deze ambities niet alleen aan. Op bijna alle onderwerpen die we in 2025 oppakken, werken we samen. Dat doen we met andere overheden, met bedrijven, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en inwoners."
Door: Rens Schuit