
Het waren even lastige en spannende tijden voor hospices in Nederland en zo ook voor het Hospice in Terneuzen. Bijna alle zorgverzekeraars bezuinigen namelijk op het aantal uren dat een thuiszorgorganisatie langs kan komen. Iets wat gevolgen heeft op onder andere de inzet van vrijwilligers. Hoewel de iedereen eruit is voor dit jaar, is het nog wel spannend hoe er de komende jaren omgegaan wordt met deze kwestie. "We hopen dat ze beseffen hoe belangrijk een bijna-thuis-huis is."
Zeeuws-Vlaanderen kent één hospice: Hospice Zeeuwsch-Vlaanderen in Terneuzen. Het is een zogeheten bijna-thuis-huis. Een plek waar mensen die niet thuis kunnen overlijden alsnog op een waardige manier kunnen sterven. "We willen de sfeer creeëren zoals die thuis is, dat maakt het voor iedereen een stuk prettiger", vertelt Sabina van der Hooft, de coördinator van het hospice. "Daarbij staan wij voor goede zorg en dat is meer dan alleen iemands handje vasthouden."
Van die bijna-thuis-huizen zijn er in Zeeland maar twee. Daarnaast heb je nog wel wat high-care hospices, maar deze zijn grotendeels verbonden aan een ziekenhuis en worden bijna volledig draaiende gehouden door een zorgteam, daar waar een bijna-thuis-huis voornamelijk door vrijwilligers wordt gerund met ondersteuning van een zorgteam. 's Nachts is er wel altijd een zorgteam aanwezig. En daar zit meteen een belangrijk punt waarop bezuinigd moest worden. "Het idee ontstond om ook de nacht door vrijwilligers te laten doen, maar daar hebben wij snel een stokje voor gestoken", zegt Marjan van Dijk, voorzitter van Stichting Hospice Zeeuwsch-Vlaanderen. "Het is niet verantwoord om een vrijwilliger in de nacht alleen te laten. Zij mogen geen medische handelingen verrichten en zijn slechts ondersteunend."
"Partners kunnen weer partner zijn en kinderen weer kind" - Sabina van der Hooft, coördinator Hospice Zeeuwsch-Vlaanderen
Veranderingen
De angst die kwam kijken bij bezuinigingen zat hem vooral in de extra druk die op de schouders van de vrijwilligers zou komen. Nu is de uitkomst dat zij een uur extra aanwezig moeten zijn per dag: een half uur eerder en een half uur langer. "Het is echt in het belang van onze gasten, want zo noemen wij onze cliënten, dat we de vrijwilligers niet in de nacht laten komen", zegt Van Dijk. "De vrijwilligers kunnen ondersteunen in de zorg en dienen als thuiszorg. Ze nemen als het waren de mantelzorg over van de partners."
"De dankbaarheid is altijd erg groot vanuit naasten. Partners kunnen weer partner zijn en kinderen weer kind. Praktische zaken nemen wij over waardoor er meer rust komt in de families. Om die reden is het gewoon heel belangrijk dat wij blijven bestaan", vult de coördinator aan.
Uiteindelijk is voor dit jaar alles rond en onderhandelen ZorgSaam en zorgverzekaar CZ alweer volop voor het nieuwe jaar. Hoewel het spannend is of het allemaal weer goedkomt ziet Sabina het positief in. "Het was een behoorlijke domper, maar we kijken positef naar de toekomst. We krijgen veel steun uit de regio en het belang wordt vanuit gemeenten en de provincie steeds meer erkent."
Nieuwbouw
Voor het hospice zijn de nieuwbouw plannen nooit in gevaar gekomen. Ze gaan verhuizen naar de Oude Vijverhof waar nog gebouwd moet gaan worden. Het is allemaal mogelijk omdat het geld jaren apart is gezet en omdat er verschillende donateurs waren. Hierdoor zijn de bezuinigingen geen bedreiging geweest.
De belangrijkste reden voor de verhuizing is het sanitair. "Op dit moment heeft niet elke kamer een eigen badkamer. Dat vinden wij niet meer van deze tijd", vertelt Van der Hooft.
Door: Rens Schuit