De gemeenteraad van Terneuzen is unaniem akkoord gegaan met een motie om als gemeente de zorgen uit te spreken over het gebruik van staalslakken. Dit is een restproduct bij de staalproductie. Toch zal de nasmaak bij deze steun niet geheel zoet zijn. Wethouder Laszlo van de Voorde bracht namelijk teleurstellend nieuws: “De vergunning voor het gebruik ervan is een aantal weken geleden al afgegeven. Er is geen enkele wettelijke basis om die af te wijzen.”
Natasja Warnier (PvdA) nam het initiatief voor het schrijven van de motie door toekomstige geulwandversterking bij de Westerschelde. Tot haar ongenoegen worden bij deze handeling vaak staalslakken gebruikt: “Bodem- en waterleven kan afsterven door de lage zuurgraad die wordt gecreëerd door het toepassen van dit product.” Ook voor de mens zijn er zorgelijke gevolgen volgens de politicus: “Het kan bloedneuzen, brandwonden en irritaties van luchtwegen veroorzaken.”
"Er is al 1,1 miljoen ton staalslakken in de Westerschelde gegooid."
Huidige regelgeving niet voldoende
Warnier vindt het dan ook hoog tijd om grenzen te stellen: “De risico’s zijn niet voldoende afgedekt in de huidige regelgeving. Wij willen dat het gebruik van staalslakken niet langer wordt toegestaan.” De andere partijen in de Terneuzense gemeenteraad delen deze zorgen. Peter de kraker (D66) maakte daarbij duidelijk op welke schaal het product gebruik wordt: “Er is al 1,1 miljoen ton staalslakken in de Westerschelde gegooid, terwijl het niet eens duidelijk is wat de schadelijke gevolgen kunnen zijn op de lange termijn.”
"Wat bezielt u om dingen in twijfel te trekken die de gezondheid aangaan?" - Jos Verdurmen
Poging tot nuance
Een poging tot nuance van Sam Verhelst (SGP) werd daarbij niet op prijs gesteld. Het raadslid opperde dat een onderzoek uit 2015 geen negatieve gevolgen kon aanwijzen van het gebruik van staalslakken. Vervolgens trok Jos Verdurmen (TOP/GB) van leer: “Wat bezielt u om dingen in twijfel te trekken die de gezondheid en welzijn aangaan? 45 jaar geleden was asbest ook heel normaal, en we komen er nu ook pas achter hoe slecht PFAS is.” Uiteindelijk stemde ook Verhelst voor de motie, al lijkt een toekomstig verbod hem een brug te ver te gaan. Ook in de landelijke politiek staan staalslakken op de agenda. Zo lijkt er een nationale meldplicht te gaan komen bij het gebruik van dit product.
Door: Johnny Willeboordse