Het blijft een hot topic in de raad van Sluis: het wel of niet afschaffen van de hondenbelasting. Een amendement van FvD en de SP bleek niet hetgeen waar de raad naar op zoek was en dus bleef donderdagavond tijdens de raadsvergadering een definitief besluit uit. Het onderwerp komt volgende maand weer op de agenda.
Het amendement , ingediend door FvD en de SP, vroeg om het afschaffen van de 'blaftax', zoals Isabelle Claerhoudt, fractievoorzitter van FvD, het noemt, en deze te wijzigen in de begroting van 2025. Ze wijzen daarvoor terug naar de geschiedenis en het ontstaan van de hondenbelasting. "Sinds 1880 is het landelijk ingevoerd. Toen werden honden nog gebruikt als transportmiddel. Het werd toen landelijk ingevoerd in de landskas te spellen en de voedselschaarste te remmen." Claerhoudt wijst op cijfers van het CBS: "Het idee is dat de vervuiler betaalt, maar die cijfers laten zien dat het tegendeel werkt. Mensen denken: 'Ik betaal, dus ruimen ze het zelf maar op.' Wij vinden dat een hond onderdeel is van het huishouden en dat hoort niet belast te worden."
"Waar een wil is, is een weg."
Dekking niet gevonden
Wethouder Chris Simons, die over de begroting gaat, legde de bal bij na de vorige commissievergadering bij de raad: "Wij stellen vanuit het college voor het gewoon te heffen. Als u het wil afschaffen: de inkomsten zijn 177 duizend euro. Dan moet u daar een vervangende inkomstenbron voor de gemeente voor vinden." Die dekkingen werden niet gevonden en dus ook niet meegenomen in het amendement. Rudy Eversdijk is duidelijk: "Elk amendement is mogelijk. Waar een wil is, is een weg. Dit college heeft blijkbaar het willen nog niet gevonden en de weg er naartoe ook niet."
Toch krijgt het college steun van verschillende partijen. Ook partijen die het tijdens de commissie nog eens waren, of zelf initiatiefnamen voor een discussie, zoals SluisLokaal. "Als er een structurele dekking zou zijn, zouden wij zeker meekijken naar een oplossing. Deze is er nu niet en het is erg kortdag. Het is november 2024 en we praten over een begroting voor 2025. Laten we allemaal creatief nadenken en hier op een later moment op terugkomen", stelt Sebastiaan Keijmel, fractievoorzitter van SluisLokaal, voor.
Datzelfde argument geeft ook Kent Verduin van de VVD. Daar zijn ze enthousiast over de afschaffing, maar vinden het jammer dat de dekking niet gevonden is. "Neem het mee terug naar de tekentafel en kijk hoe je het in de toekomst wel voor elkaar krijgt. Dan valt er een ander besluit te nemen."
Bal terug naar het college
Claerhoudt noemde nog een voorbeeld uit Rotterdam, waar het initiatief wel bij het college is gelegd door de raad. Wethouder Simons noemt het onderdeel van de raad om een oplossing te vinden: "Het is nu gewoon niet uitvoerbaar, omdat er geen dekking is. Er wordt verzocht om het mee te nemen in de begroting van 2025, maar die dekking moet structureel zijn. Het is onderdeel van de raad om die dekking zelf te zoeken en toe te voegen bij uw voorstel en dat niet overlaat aan het college."
Toen Fvd en de SP merkten dat er niet veel steun zou komen, werd de vergadering kort geschorst om te bedenken wat er gedaan kon worden. Er is besloten om het amendement in te trekken. Toch laten ze het er niet bij zitten en komt er volgende maand een motie, waardoor het bij de volgende raadsvergadering wederom op de agenda staat.
Begroting
Je zou bijna vergeten dat de begroting voor 2025 ook gewoon vastgesteld moest worden. Gelukkig leverde dat iets minder discussie op en werd er unaniem akkoord gegeven.
Door: Rens Schuit