In lijn met het groeiende fenomeen van ontkerkelijking, staat ook de gemeente Terneuzen voor de uitdaging om de toekomst van haar 43 kerkgebouwen te overdenken. Tussen de 30 en 70 procent van de Nederlandse kerkgebouwen zal naar verwachting de komende jaren hun religieuze functie verliezen. Om dit probleem aan te pakken, werkt de gemeente samen met kerkeigenaren aan een kerkenvisie, waarbij de inwoners actief betrokken worden.
Momenteel worden 25 van de 43 kerkgebouwen in Terneuzen nog voor religieuze doeleinden gebruikt. Om de ideeën en inzichten van de inwoners te integreren in de kerkenvisie, is er een enquête beschikbaar op het participatieplatform doemee.terneuzen.nl. Inwoners hebben tot 31 januari 2024 de gelegenheid om hun stem te laten horen.
Hoewel het project landelijk bekendstaat als een 'kerkenvisie', wordt het perspectief breder getrokken dan alleen christelijke kerken. Ook andere gebedshuizen zoals moskeeën, worden in het project opgenomen.
Toekomst van gebedshuizen
Wethouder Jeroen de Buck (Kunst en cultuur) benadrukt het belang van anticiperen op leegstaande kerkgebouwen: “Als een kerkgebouw leeg komt te staan, willen wij hier als gemeente goed op voorbereid zijn." Gesprekken met eigenaren van kerkgebouwen in religieus gebruik hebben reeds plaatsgevonden, en de gemeente onderzoekt mogelijkheden voor nevenbestemmingen. Met meer dan 250 ingevulde enquêtes tot nu toe, illustreert de actieve deelname van de inwoners de urgentie van het onderwerp.
Koesteren van beeldbepalende iconen
De gemeente Terneuzen benadrukt het belang van zorgvuldig denken over het behoud en toekomstig gebruik van kerkgebouwen, die niet alleen religieus, maar ook cultureel en architectonisch van waarde zijn. De kerkenvisie is bedoeld om een duurzame koers uit te stippelen voor deze beeldbepalende iconen, die deel uitmaken van het historische erfgoed van dorpen en het straatbeeld.
Door: Gijs Knook - GO-RTV
Bron: Gemeente Terneuzen