Stichting Landschapsbeheer Zeeland organiseert deze zomer een cursus in Terneuzen en Axel. Daarbij delen enkele experts hun kennis over zomerse zaken zoals de ontwikkeling van fruitbomen in onze regio. Daarbij staat de hoogstamfruitboom centraal: “Die heeft in Zeeland een lange en rijke geschiedenis en hoort helemaal bij het Zeeuwse landschap”, aldus de stichting.
Dat de natuur zich op een heel andere manier ontwikkeld in de zomer ten opzichte van de winter is uiteraard een bekend gegeven. Toch wil Stichting Landschapsbeheer Zeeland de deelnemers van de cursus meer duidelijk maken over de verschillende jaargetijden. “De levenscyclus laat veel verschillende ontwikkelingen zien in de vier jaargetijden. Tijdens de nieuwste cursus staat de zomer centraal.” Daarbij wordt ook de invloed van de mens behandeld: “We laten zien hoe ze groeien en reageren op menselijk ingrijpen.”
Snoeischaar
In Terneuzen zullen de cursisten op papier worden meegenomen in de ontwikkeling van de hoogstamfruitboom. Vervolgens gaat de hele groep richting Axel voor het praktijkgedeelte. “Het is de bedoeling dat de deelnemers verschillende soorten bomen leren herkennen en dat duidelijk wordt hoe je moet snoeien om bijvoorbeeld ziekten te bestrijden.” Vervolgens gaan de deelnemers aan de slag met een snoeischaar. Wellicht dat de cursisten hier letterlijk de vruchten van kunnen plukken: “De boom kan naast appelen en peren ook pruimen, kersen, walnoten, mispels, kwee en moerbei opleveren.” De cursus wordt gehouden op zaterdag 17 augustus tussen 08:00 en 15:30 uur.
Door: Johnny Willeboordse