Witte Krokussen langs de hele grens brengen op dit moment de Dodendraad uit de vorige eeuw weer tot leven om ons te herinneren aan een tijd die nooit meer terug mag komen. Zo ook aan de Poeldijkstraat bij Sas van Gent. Inwoner en fotograaf Dirk Kamminga is ieder jaar weer onder de indruk. "Het doet je toch weer even denken aan de tijd waarin we nu leven.'
Om te voorkomen dat deserteurs, smokkelaars en spionnen van België naar Nederland overstaken, legden de Duitsers in 1915 (WO I) langs de hele grens tussen beide landen de dodendraad aan: een elektrische versperring van tweeduizend Volt. Aanraking met de draad was dodelijk en de versperring kreeg dan ook de naam 'Dodendraad.' In 1918 werd de Dodendraad weer verwijderd, maar toen had hij al vele mensenlevens gekost.
Levend lint
Een eeuw later, in 2018, werd langs diezelfde grens op de plek van de Dodendraad een levend lint aangelegd van krokussen die ieder voorjaar weer de kop op steken. Een nagedachtenis aan de slachtoffers van de Dodendraad. Indrukwekkend, hoopvol en droevig tegelijk. Op dit moment komen de krokussen weer tevoorschijn om eventjes een prachtig wit lint te vormen van pakweg zo'n 350 kilometer lang.
Door: Tineke Kerste, GO-RTV
Foto's: Dirk Kamminga
Lees ook:
www.go-rtv.nl/dodendraad-wordt-draad-van-leven
www.go-rtv.nl/indrukwekkend-die-dodendraad
www.go-rtv.nl/oorlogsspion-dirk-de-witte-terneuzen-krijgt-na-100-jaar-een-ereplaats