Den Haag wil van alles in de Kanaalzone, maar niet alle wensen passen in dat gebied. Dat is de boodschap die het provinciebestuur maandag meegaf aan de drie ministers die op bezoek waren. Zeeuws-Vlaanderen is in beeld voor grote projecten zoals twee kerncentrales, een grote 380KV-elektriciteitskabel en verdeelstations. Minister van Klimaat Sophie Hermans, minister van Volkshuisvesting & Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer en minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener bezochten onder meer de nieuwe sluis en de Mosselbanken, het gebied ten westen van DOW waar mogelijk een groot elektriciteitsverdeelstation gebouwd wordt.
De ministers spraken met enkele inwoners van Sluiskil. Die maken zich zorgen over hun dorp. "Wat blijft er over van Sluiskil?", vraagt Fini de Paauw zich af. "Als het straks wordt ingesloten tussen industriecomplexen en bedrijvencomplexen? Dat moet je niet willen denk ik. Er moet een visie komen op dat dorp. Verhuis je het dorp? Of ga je het inpassen in het hele gebied."
Kerncentrales
"Als mensen vragen waar ik woon, dan is het van: Sluiskil, dat is een vies dorp", zegt Annet Martens, eigenaar van de supermarkt. "Er moet niet te veel bij komen in de buurt. Sluiskil is met de vuile industrie en de windmolens wel klaar." Maar Zeeuws-Vlaanderen en dus ook de Kanaalzone zijn in beeld voor grote elektriciteitsstations en fabrieken en pijpleidingen voor ammoniak en waterstof. Ook wordt Terneuzen bekeken als mogelijke vestigingsplaats voor één of meer kerncentrales.
Leefbaarheid
Als alles wordt geconcentreerd rondom Sluiskil gaat het heel moeilijk worden", zegt bewoonster Renee van Houcke. "Dan krijg je inderdaad meer industrie dan je eigenlijk wil. Sluiskil heeft zijn portie industrie wel gehad. Je moet een goed evenwicht vinden tussen industrie, die heel noodzakelijk is want anders is er geen werk, en leefbaarheid. Er moet goed beleid zijn voor de vervuiling, dat is wel goed op gang gebracht. Maar het beleid moet nu gericht zijn op wat er nog gaat gebeuren. Daar moeten ze eerlijk over zijn."
"Het is goed dat ze kennis maken met het gebied", zei provinciebestuurder Dick van der Velde. "Alles moet in de ruimte passen, maar het is ook belangrijk dat het fijn leven is in dit gebied. Het is goed dat we het daar met een grote delegatie van het kabinet over hebben. Wij willen duidelijk maken dat niet alles past in de ruimte. Dat weten zij natuurlijk inmiddels best, maar we moeten met elkaar bezien waar we de verstandige besluiten nemen."
Dit is een artikel in samenwerking met Omroep Zeeland
Door: Johnny Willeboordse