Het droogteseizoen is nat van start gegaan en dat kan gevolgen hebben voor de oogst aan het einde van het seizoen. Dat meldt Waterschap Scheldestromen. Ondanks het schitterende weer dit weekend is de bodem verzadigd. "Zeker de toplaag", volgens het waterschap, "doordat het weinig heeft gevroren deze winter, heeft de grond niet een goede structuur voor een zaaibed."
Neerslagrecords
Aan het einde van de zomer ging het natseizoen in met neerslagrecords. Dat zorgde ervoor dat het tekort aan grondwater van de zomer werd aangevuld, maar ook dat er op sommige plaatsen heel wat wateroverlast ontstond én dat boeren moeilijkheden hadden met het binnenhalen van de oogst. En ook nu blijkt, na de natte winter, dat de grond niet in optimale conditie is om te zaaien. Het waterschap probeert het oppervlaktewater goed in de gaten en onder controle te houden. "We spelen met ons peilbeheer in op droogte en neerslag en volgen de weersomstandigheden nauwkeurig."
Droge zomers
We beleven in Nederland steeds vaker een drooge zomer: de sinds 2018 hebben we vier zomers gehad die tot de droogste vijf procent ooit horen. "We werken samen met Rijkswaterstaat, provincies en drinkwaterbedrijven aan een structurele aanpak om droogteproblemen tegen te gaan.", meldt het Waterschap. "We waren vroeger juist meer gericht op het afvoren van de watervoorraad, nu moeten we juist water vasthouden." Daarvoor zal er ook wat gaan veranderen in het landschap: "Denk aan de herinrichting van beken, het stimuleren van afkoppelen, het infiltreren van regenwater en het hergebruik van gezuiverd rioolwater."
Bron: Waterschap Scheldestromen
Door: Tineke Kerste