Niet alleen in Aardenburg kun je veel Romeinse historie vinden, ook in Oostburg zijn legio archeologische vondsten gedaan. Bij rioleringswerken ‘t Vestje in de binnenstad van Oostburg zijn twee jaar geleden vele nieuwe archeologische aanwijzingen gevonden uit de late eerste eeuw na Christus. Inmiddels is alles uitgebreid onderzocht en is het onderzoeksrapport afgerond.
Vijgenpit
Een wel heel bijzondere vondst is een opgegraven vijgenpit uit een Romeinse greppel. Eerdere pitten die gevonden waren in Zeeuws-Vlaanderen stammen uit de middeleeuwen. De pit die in Oostburg is gevonden, blijkt veel ouder te zijn. Een unieke vondst, volgens de onderzoekers en ook nog eens een primeur, omdat de Romeinen vijgen destijds naar Nederland brachten.
Grachten
Voor het eerst werden de wal en grachten van de vroegmiddeleeuwse ringwalburg teruggevonden, resten van de nederzetting Merona uit de 11e eeuw die daarbij lag, maar nu het onderzoeksrapport is afgerond blijkt dat er nog veel meer informatie naar boven is gekomen. Er werden een kleine 2.000 Romeinse scherven opgegraven die nader bestudeerd werden door opgravingsbedrijf Artefact in samenwerking met de Universiteit Gent.
Zout
Deze vondsten kwamen uit een Romeinse greppel en een Romeinse cultuurlaag die in de Oude Stad in de bodem verborgen lag. Meer dan 1.800 scherven bestonden uit aardewerk dat gebruikt werd voor de zoutproductie. Het aardewerk werd mogelijk gebruikt als verdampingscontainer om het zout dat werd gewonnen uit het veen te drogen en te vervoeren. Het gaat hier dus om een afvaldump van dit materiaal.
De opgraving in Oostburg heeft veel nieuwe informatie opgeleverd op het vlak van geschiedenis, datering van Oostburg, gegevens over aardewerk, voedselproductie en –consumptie uit de Romeinse tijd en vroege middeleeuwen.