"Er waait een extreem rechtse wind door Europa. Wij kunnen dat niet tegenhouden, maar we kunnen wel de vinger op de zere plek leggen zoals we altijd al doen." Ger van Unen uit Kloosterzande staat op nummer 18 van de lijst met kandidaten voor de SP. Donderdag 6 juni kun je als je wilt het vakje voor haar naam inkleuren. Wat is haar drijfveer en wat wil ze namens onze regio meenemen naar het Europees Parlement?
"Europa wordt steeds belangrijker", vindt Van Unen, "veel mensen zien het als een ver-van-mijn-bed verhaal, maar toch wordt tachtig procent van onze regels in Europa gezamenlijk opgesteld. Ik vind het heel belangrijk dat onze regio hier ook in vertegenwoordigd wordt." Daarmee doelt ze op specifieke problemen die je in een grensgebied als Zeeuws-Vlaanderen tegenkomt. "Er zijn hier problemen die in de rest van Nederland niet bekend zijn, zoals bijvoorbeeld werken of leren over de grens, pensioenen en het verschil in belastingsysteem. Tegelijk waait er hier ook van alles over de grens onze kant op. Denk aan PFAS en stikstof vanuit Gent en Antwerpen. De EU zegt: 'Los het maar op daar', maar wat als het van over de grens komt? Er is in de EU meer kennis nodig over onze regio."
Migratie
Ook wat betreft migratie steekt Van Unen haar mening niet onder stoelen of banken. "Enerzijds heb je het asielzoekersprobleem. Maar dat is wel een door de overheid gecreëerd probleem. Er zullen altijd vluchtelingen zijn die onze hulp nodig hebben. Op dit moment zijn er die ons land binnenkomen en het verzieken voor de rest. Grenzen weghalen zou een oplossing kunnen zijn; Als iemand in het ene land wordt geweigerd, proberen ze het bij de volgende grens gewoon weer." Daar zou meer in gecommuniceerd moeten worden, vindt Van Unen: "Heb je geen recht op asiel, dan moet je weg. Maar een mens die vlucht voor oorlog en geweld, moet je wel een plaats bieden."
Naast asielzoekers komt er een toenemend aantal arbeidsmirgranten onze kant op: ook een gecreëerd probleem, volgens Van Unen. Dit keer dan niet door de overheid zelf, maar door werkgevers. "Door de open grenzen kan en mag iedereen hier gewoon komen werken. Als de werkgevers Polen te duur vinden worden, halen ze Bulgaren hierheen. Het is gewoon een verdienmodel om de lonen laag te houden. Dat drukt op het hele systeem in Nederland."
Rood antwoord op groen
Een ander onderwerp voor SP is klimaat. "Wij geven een rood antwoord op de green deal." Als voorbeeld geeft zij de vliegtuigtaks. "Je moet niet steeds de kosten leggen bij de gewone man. Door de vliegtuigtaks kan de gewone man die het hele jaar hard heeft gewerkt, zijn vakantie niet meer betalen. En dat terwijl mensen voor hun werk continu over de wereld vliegen. Daar zit het probleem. Bedrijven die het probleem veroorzaken, moeten die niet betalen of de kraan dichtdraaien?"
Luister hier naar het volledige gesprek:
Door: Tineke Kerste