Een tiental activisten van Extinction Rebellion Zeeland protesteerden maandagmiddag in Terneuzen tegen de Rabobank. Ze verzamelden zich voor het pand van de bank met enkele vlaggen en spandoeken en gingen klokslag 12 uur allemaal tegen de grond: “We gebruiken het testen van de sirene om aandacht te vragen voor een ramp: de klimaatcrisis.”
Op het moment dat de maandelijkse test van het luchtalarm plaatsvond, gingen er voor de Rabobank in Terneuzen 10 leden van Extinction Rebellion tegen de grond. De eerste maandag van de maand om 12:00 uur is hier volgens Annemieke Lobik, één van de demonstranten, uitermate geschikt voor: “Het is een test voor een ramp die er misschien komt in de toekomst. Wij vragen nu aandacht voor een ramp die er al is: de klimaatcrisis.” Dat hiervoor het pand van de Rabobank is uitgekozen, heeft vooral te maken met de rol die de bank speelt in de agrarische sector: “Ze hebben een hele kwalijke rol bij het financieren van de grote bedrijven die ons landbouwsysteem naar de knoppen hebben geholpen”, aldus Lobik.
Oekraïne en Israël
Dat de Rabobank de bijnaam van boerenleenbank eer aan doet, betekent niet dat de leden van Extinction Rebellion tegen de boeren zijn: “Wij zien dat boeren in de knel zitten. Ze kunnen alleen maar blijven bestaan als ze constant groter worden”, vertelt Lobik. “We hebben het dus niet over ‘het boertje’, maar over de enorme bedrijven erachter.” Mededemonstrant Riet gaat nog een stap verder: “De Rabobank doet mee met de klimaatverwoesting. Ze werken mee met ontbossing en verdienen er nog geld aan ook.” Zij legt zelfs de link met de oorlogen in Oekraïne en Israël: “Klimaatverwoesting speelt een rol bij iedere oorlog, ook in Oekraïne en in Israël. Dat vergeten we vaak.” Welke rol dit precies speelt blijft echter onduidelijk: “Daar ben ik zelf niet zo heel goed van op de hoogte, maar er is geen oorlog waarbij het klimaat niet meespeelt.”
Niet zo zwart of wit
Wethouder Laszlo van de Voorde gelooft niet dat een protest voor de Rabobank de beste manier is om met dit onderwerp om te gaan: “Ik geloof niet zo in het zoeken van de grote verschillen, het is niet zo zwart of wit. Ze investeren inderdaad nog wel flink in fossiel en in landbouw, maar ze zijn ook een grote partner bij het verduurzamen van woningen.” Toch ziet hij wel de meerwaarde van het vestigen van de aandacht op het klimaatprobleem: “Het kan natuurlijk wel een eyeopener zijn. Een protest zoals vandaag bij de Rabobank is dus niet alleen maar slecht, maar dan moet het wel leiden tot een goede dialoog.”
Lastig huwelijk
De groene agenda van de leden van Extinction Rebellion vallen voor een deel samen met het partijprogramma van GroenLinks. Van de Voorde is wethouder in Terneuzen namens de Partij van de Arbeid. Zowel in Terneuzen als landelijk heeft deze partij inmiddels een meer dan hechte band met GroenLinks. Voor Van de Voorde een lastig huwelijk: “Dat kan best wel schuren. Ik ben een kind uit Terneuzen, en ben opgegroeid met industrie. Ik weet dus ook wat het kan brengen, als het gaat om economische belangen. Voor mij zijn de grote bedrijven ook niet weg te denken, maar dat het schoner moet is duidelijk. Wat mij betreft in samenwerking en kijkend naar het belang van alle arbeidsplaatsen.
Door: Johnny Willeboordse - GO-RTV