Feliciteer Axelaar Mario Maas op zes juni en hij weet waarop je doelt. D-Day, dit jaar precies tachtig jaar geleden. Logisch ook wel want Maas, het gezicht achter bevrijdingsmuseum Gdynia is bezeten van de tweede oorlog sinds hij zes was.
"Ik ben er dit jaar niet bij", zegt Maas bijna verontschuldigend. "Ik was met de 60-, 65-, 70-, en 75-jarige herdenking wel bij in Normandië, nu niet. Het wordt veel te druk. Zeker als je op een dag als vandaag daar gaat kijken. Dan zie je niks meer door alle mensen. De interesse voor D-Day, voor de oorlog lijkt alleen maar te groeien", is de indruk van Maas.
"Het is natuurlijk een heugelijke dag"- Mario Maas, Gdynia Museum
"Nee, met het museum doen we niet iets speciaal vanwege D-Day. Tenminste, we rijden wel mee met een herdenkingstocht in Dinteloord. Daar rijden ook wagens van ons mee. Die moeten we dus nog wel poetsen."Het doet Maas wel degelijk wat, erkent hij. "Het is natuurlijk een heugelijke dag."
Polen
"Het is de grootste landing ooit; de dag de bevrijding van West-Europa begon", doceert Wim Kooyman, kompaan van Maas en warm pleitbezorger van het herdenken van het Poolse aandeel van de bevrijding. D-Day wordt dan steevast gebracht als een vooral Amerikaans initiatief, Kooyman weet beter. "Natuurlijk, ook de Engelsen, de Canadezen, Fransen, Nederlanders, Belgen ga maar door. De Polen niet. Die kwamen daar pas in augustus aan. Vergeet niet dat Normandië niet direct veroverd was. Dat heeft nog een hele poos geduurd. De Polen werden ingezet bij de Falaise pocket, waar een Duits leger omsingeld was. Daarna ging het heel snel. Een goeie week later stonden de geallieerden al in Antwerpen.
Toeristen
"Ik ben wel in Normandië geweest maar nooit op D-Day zelf", vertelt Kooyman. "Te druk, te veel mensen. Ik snap het ook wel hoor. Normandië was ten tijde van D-Day echt een verarmd gebied dat amper iets te bieden had. Ze hebben er D-Day echt wel aangegrepen om toeristen te trekken en dat lijkt te werken. Ik heb ook het idee dat het alleen maar groter wordt."
Bron: Mario Maas van Bevrijdingsmuseum Gdynia. Foto Wim Kooijman
Door: Guido van der Heijden