Er is een onwerkbare situatie ontstaan tussen de brandweerlieden van de blusgroep in Koewacht en de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). Er heerst al zo’n negen jaar ontevredenheid in Koewacht over verschillende “knelpunten en veiligheidsaspecten die een serieus risico vormen voor onze eigen veiligheid en die van burgers.” In plaats van een oplossing is er de afgelopen jaren echter alleen maar meer wrijving ontstaan. Daar hoopt de blusgroep met een brief naar de directie van de VRZ een einde aan te maken: “We zijn niet op zoek naar escalatie, maar naar een oplossing.”
De zorgen in Koewacht zijn volgens de ploegleider van de hulptroepen uit Koewacht samen te vatten tot “een verschil van inzicht over de functionele- en technische eisen die de VRZ stelt aan de nieuwe tankautospuit en de grensoverschrijdende samenwerking.” Dat deze situatie inmiddels al bijna een decennium duurt, zorgt in Koewacht voor een gespannen sfeer: “Dat is van invloed op de beleving en de sfeer binnen de hele ploeg”, beaamt de ploegleider. In Koewacht is het geduld inmiddels op: “Het uiten van onze zorgen en het opkomen voor de belangen van de post Koewacht heeft er toe geleid dat ik als ploegleider een disciplinaire straf tegemoet mocht zien, terwijl de knelpunten niet worden opgelost. Na jaren van getouwtrek en het negeren van onze onvrede, is de rek er wel uit. Niet alleen bij mij, maar bij de volledige bezetting van de post Koewacht.”
"Wij stellen ons al jaren de vraag of we wel serieus worden genomen."
Ongepaste omgangsvormen
Het is volgens de leden van de groep uit Koewacht tijd om het op een andere manier te proberen: “We hebben de hulp ingeroepen van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers”, laat de ploegleider weten. “Zij zullen ons adviseren en ondersteunen in dit vraagstuk. We benadrukken daarbij dat we niet op zoek zijn naar escalatie, maar een oplossing willen.” Dit kan volgens de groep in Koewacht op een andere manier meer bereikt worden: “Wij stellen ons al jaren de vraag of we wel serieus worden genomen. In plaats van oplossingen, worden wij geconfronteerd met ongepaste omgangsvormen en het uitblijven van een voortvarende aanpak.”
Evaluatie
De knelpunten die ze in Koewacht graag opgelost zien worden gaan met name over het ontbreken van adequate (blus)watervoorziening en het niet kunnen voorzien in tijdige opschaling. Daarnaast ervaren de brandweerlieden regelmatig problemen met het portofoon- of mobilofoonverkeer tussen eenheden en/of de meldkamer. Een evaluatie van de grensoverschrijdende samenwerking is er volgens de blusgroep uit Koewacht, tot hun grote teleurstelling, nog nooit geweest. Het onderwerp staat deze week ook op de agenda van de gemeenteraad in Terneuzen.
Door: Johnny Willeboordse