Nadat eerder dit jaar het experiment met gratis kinderopvang nog ten einde kwam in de gemeente Sluis, wil de gemeente nu weer beginnen met eenzelfde initiatief: 'Voorschool Sluis'. Het plan werd dinsdagavond besproken in de commissie Samenleving-Middelen.
Het experiment dat in april 2022 van start ging, stopte afgelopen juli. De reden? Het geld was op. Voor velen was het stoppen een grote teleurstelling, want uit twee rapporten bleek destijds al dat het een succes was. Onderzoeksbureau TwynstraGudde concludeerde dat elke euro die geïnvesteerd is in de proef, anderhalf tot twee keer zoveel oplevert. Dat komt omdat gratis opvang zorgt voor meer kansengelijkheid voor kinderen, het voorkomt een deel van de kosten voor jeugdzorg, ouders gaan meer werken of studeren en het kan zorgen voor een betere balans tussen werk en privé voor de ouders.
Gelijker speelveld met België
Destijds was een belangrijke reden voor het experiment de vele, aan de grens wonende ouders die ervoor kozen om hun kinderen in België naar school te sturen. Daar is onderwijs vanaf 2,5 jaar gratis. Dit had uiteraard negatief effect op de leefbaarheid in Zeeuws-Vlaanderen. Mede hierom wil de gemeente Sluis weer beginnen met het infitiatief. "Door een gelijker speelveld met België te creëren verwachten we dat meer kinderen de volledige schoolloopbaan binnen het Nederlandse onderwijssysteem volgen en dat dit bijdraagt aan het behoud van voorzieningen in onze gemeente en regio, een positief effect heeft op de gewenste groei van het aantal inwoners en daarmee de leefbaarheid in onze regio", valt te lezen in het voorstel van wethouder Van de Vijver.
Opzet
De bedoeling is dat de 'voorschool Sluis' 2 tot 4 jarigen 12 uur gratis opvang biedt per week. Kinderen met extra ondersteuning kunnen 4 uur extra gratis opvangen krijgen. Het aanbod is voor werkende en niet-werkende ouders in 9 kernen: Aardenburg, Eede, Breskens, Cadzand, Groede, Oostburg, IJzendijke, Schoondijke en Sluis.
Het plan is om de 'voorschool Sluis' te laten beginnen op 1 januari 2025. Het moet in ieder geval lopen tot 1 januari 2027. In de tussentijd wil de gemeente monitoren en evalueren. Zo weten ze na deze periode hoe het kinderopvangstelsel eruit gaat zien. Al hopen ze bij Sluis Lokaal wel dat ze vaker op de hoogte gehouden gaan worden door de wethouder.
Waar blijven Terneuzen en Hulst?
Die vraag kwam ook op tafel tijdens de vergadering. Volgens wethouder Van de Vijver heeft dat vooral met geld te maken: "Wij hebben dit opgenomen in ons coalitieakkoord, waardoor het ook in de begroting is meegenomen. Terneuzen en Hulst hebben dit niet en zijn nog aan het kijken of ze überhaupt geld vrij kunnen maken voor dit."
Het stuk kan rekenen op veel steun vanuit de commissie. De leden waren blij met het voorstel en hadden er goede woorden voor. Het is dan ook als hamerstuk door naar de raadsvergadering van donderdag 31 oktober. Dan zal besloten worden of het plan in werking gezet wordt.
Door: Rens Schuit