De gemeenteraad van Hulst heeft de aankoop van grond aan de Hulster Nieuwlanddijk goedgekeurd. Daarmee krijgt de gemeente Hulst voor bijna €350.000 extra grond in eigendom in het eigen stadsgezicht. Volgens wethouder Hageman een unieke kans: “Als deze mogelijkheid wordt aangeboden, moet je die kans aanpakken.”
De aankoop was niet zo eenvoudig en onomstreden als de wethouder doet voorkomen. Zo leefde bij PvdA-raadslid Rob Lambert het vermoeden dat de aankoop gedaan was met het oog op het WK veldrijden: “Ik ben niet tegen deze manier van gronden aankopen, ik ben alleen benieuwd naar de aanleiding. Het wordt een terugvaloptie genoemd voor het WK veldrijden, maar verder blijft het heel vaag. We geven toch geen €350.000 uit voor een sportevenement?” Wethouder Hageman bevestigt dat de aangekochte locatie een mogelijkheid zou zijn voor het populaire wielerevenement, maar dit is niet de hoofdreden voor de aankoop: “Het perceel kan eventueel dienen voor een WK, maar dat is niet de reden van de aankoop.”
Financieel gewin
Het gaat de wethouder vooral om het niet mislopen van deze kans: “Als je de mogelijkheid hebt om een perceel te kopen tegen je vesting aan, tegen een zeer marktconforme prijs, dan komt die kans maar één keer voorbij. Het is een strategische aankoop, zonder vooropgezet plan. We houden nu nog alle opties open.” Ook raadslid Eugene Verstraeten (HulstPLUS) heeft zijn bedenkingen bij de aankoop. Hij vraagt zich af of de gemeente wellicht financieel gewin kan halen uit het aankopen van gronden: “Als het geen strategische gronden zijn, kunnen ze verkocht worden. Een hectare landbouwgrond levert al gauw 80.000 euro op, daar kan je veel leuke dingen van doen.”
Bouwgrond
Ook zou Verstraeten graag zien dat de gemeente de grond die het in eigendom heeft gebruikt voor “bouw of andere projecten”. Wethouder Hageman is duidelijk als het gaat om deze ideeën: “Aangezien het perceel onderdeel uitmaakt van het beschermde stadsgezicht, mag hier in de toekomst niet worden gebouwd. Dat kan ik u alvast meegeven.”
Door: Johnny Willeboordse - GO-RTV