De geschiedenis van Hengstdijk wordt op 15 juni letterlijk opgegraven. Een team van archeologen is voor de Nationale Archeologiedag aanwezig in het dorp, en zal hier onderzoek gaan doen naar de lange historie. De professionals gaan hier, samen met vrijwilligers, een aantal kleine profielputten graven om meer te weten te komen over het verleden van het dorp.
Hengstdijk is één van de oudste dorpen van Zeeuws-Vlaanderen. Zo zijn er bewijzen dat er al in de twaalfde eeuw gesproken werd over het dorp. Veel inwoners zullen zich echter niet bewust zijn van de historische relevantie. Daar kan de groep archeologen wellicht verandering in brengen. Zij zullen proberen te laten zien wat zich heeft afgespeeld op bepaalde plekken. Daarvoor zijn twee iconische locaties uitgekozen: De kerk en de pastorie.
Mogelijke conclusies onderzoeken
Volgens de onderzoekers bevinden deze bouwwerken zich op opvallende locaties: “Ze liggen allebei op een hoogte in het landschap. Daardoor vormen ze, al sinds de middeleeuwen, een goede plaats om te wonen.” Hieraan verbinden de archeologen een aantal mogelijke conclusies die ze willen onderzoeken: “De hoge ligging en de grachten lijken een aanwijzing te zijn dat op deze locatie de bewoning is begonnen. Dat gaan we onderzoeken door het graven van kleine profielputten bij de pastorie.”
Door: Johnny Willeboordse