De asieldeal van het kabinet, en het wegvallen van de Spreidingswet, kan directe gevolgen hebben voor de plannen van een flexibele huisvestingslocatie aan de Spoorweg in Hulst. Vooralsnog lijkt het echter niet tot een keerpunt te leiden: “De wettelijke plicht vervalt, maar we hebben sowieso een sociale plicht”, laat Jos de Block van Algemeen Belang Groot Hulst weten. Toch zal het onderwerp tijdens de eerstvolgende gemeenteraad “flink besproken worden”, laten meerdere raadsleden weten.
De plannen van de gemeente Hulst om een flexibele huisvestingslocatie te realiseren staan al enige tijd in de publieke belangstelling. Tegenstanders laten duidelijk van zich horen, en hebben met het wegvallen van de Spreidingswet hernieuwde hoop. Toch steunt een meerderheid van de inwoners van de gemeente Hulst de plannen volgens raadslid Piet van de Kerkhove (CDA): “Er zijn al een aantal bijeenkomsten geweest. Daarin is gebleken dat de burgers er alle begrip voor hebben. Het gaat om de manier waarop het gebracht wordt richting de mensen.”
"Dit is het gevolg van een falend Nederlands en Europees beleid." - Tom Willaert
Communicatie vanuit gemeente
Toch is niet iedereen even tevreden over de communicatie vanuit de gemeente: “Dat is een gemiste kans geweest”, erkent Van de Kerkhove. Het raadslid pleit dan ook voor meer bijeenkomsten: “De mensen moeten gehoord worden en kunnen uiten waar ze mee zitten.” Ook voor raadslid Tom Willaert (Fractie Willaert) zijn de inwoners de belangrijkste graadmeter: “Het lijkt erop dat de gemeente niet voldoende mensen heeft gesproken, dat is zonde. De steun vanuit de burgers is voor mij de eerste prioriteit om achter dit plan te staan.” Het wegvallen van de spreidingswet verandert daar “in principe niks aan”, laat Willaert weten. “Het zorgt er wel voor dat we als raadsleden nu ook over de inhoud gaan, en daar zal ik uiteraard mijn mening over geven.”
Er zijn altijd voor- en tegenstanders
Dat de locatie aan de Spoorlaan in Hulst er komt, lijkt voorlopig dan ook niet ter discussie te staan. “De plannen van de gemeente staan nu nog overeind”, legt Jos de Block uit. Toch zorgt de asieldeal vanuit Den Haag wel voor onduidelijkheid: “Er zal tijdens de gemeenteraad flink over gesproken worden, en beide kanten van het verhaal zullen aan bod komen. Welke keuze we ook maken, er zullen altijd felle voor- en tegenstanders zijn.” Die beslissing zou volgens Tom Willaert eigenlijk niet op het bord van de gemeente Hulst moeten liggen: “Dit is het gevolg van een falend Nederlands en Europees beleid. Wij mogen het oplossen.”
Door: Johnny Willeboordse