Dirk Kamminga, eigenaar van de Facebookpagina Sas van Gent info ontdekte deze plant. Als fotograaf kon hij het niet laten om deze te fotograferen. 'Deze grote zaaddozen zitten vol met zwarte zaden die lang kiemkrachtig blijven. Sommige zaden kunnen meer dan 40 jaar slapend in de grond blijven!'
Doornappel (Datura stramonium)
Een plant die je regelmatig op de stranden van de grote rivieren kunt tegenkomen is Doornappel. Als je de bijnamen hoort – Dolappel of Duivelsbazuin – dan heb je al in de gaten dat er hier iets aan de hand is. En inderdaad: het is een zeer giftige plant uit de nachtschade familie, die hallucinaties teweeg kan brengen. Het aanraken van een doornappel is overigens geen probleem. Zowel de plant als de vrucht kun je gerust vastpakken, het gevaar zit hem erin als je de zaden of andere delen gaat inslikken. Een plant waar heel veel over te vertellen valt!
- struingids.nl/plant-uitgelicht-doornappel-
Deze éénjarige plant heeft dikke stengels en trompetvormige bloemen en wordt maximaal 1 meter hoog. Meestal zijn de bloemen wit, maar soms ook lila-paars. Ze hebben stekelige vruchten die wel wat lijken op de bolsters van een paardenkastanje. De zaaddozen zitten vol zwarte zaden die zeer sterk zijn: ze kunnen wel meer dan 40 jaar slapend in de grond blijven wachten op het juiste moment om te ontkiemen. Deze zaden kunnen zorgen voor hallucinaties, maar bestanddelen van de plant kunnen ook worden gebruikt om een dodelijk gif te maken. Zo probeerde keizer Napoleon in 1814 een einde aan zijn leven te maken met dit gif. Je beleeft geen prettige trip met deze plant: je kunt in horrorbelevenissen waanbeelden terechtkomen die dagen kunnen aanhouden.
Gaat het om de giftige doornappel? Oordeel zelf maar:
Foto's: Dirk Kamminga
Bron: Dirk Kamminga /struingids.nl