Gratis kinderopvang in de gemeente Hulst: belangrijk of niet? Het experiment, betaald vanuit een subsidie vanuit Regio Deal, is nu bijna afgelopen en tot nu toe lijkt er in de gemeente Hulst niet veel beweging te zijn om deze pilot op de een of andere manier een vervolg te geven. De gemeenten Sluis en Terneuzen sorteren inmiddels al voor op het einde van de proef: zij zoeken wegen om ouders in de grensgebieden tegemoet te komen wat betreft de kosten van kinderopvang. Linda Verbiest (CDA Hulst) en Dani Bracke (Algemeen Belang Groot Hulst) willen snel van de gemeente Hulst weten wat de plannen zijn. Want: de tijd dringt.
"Er is gretig gebruik gemaakt van de gratis kinderopvang," weet Bracke, "en de effecten werken door: er zijn vriendschappen ontstaan en daarmee is de kans dat kinderen ook in Nederland naar de basisschool zullen gaan groter. Je houdt ze hier, en dat heeft weer gevolgen voor sportverenigingen en andere clubs." De onrust die nu ontstaat, nu de pilot afloopt, is niet goed, volgens beide raadsleden. "In Heikant is het aantal kinderen op de opvang nu alweer aan het dalen, nu het einde van de pilot in zicht is."
"Laten we alsjeblieft in Zeeuws-Vlaanderen samenwerken: trek één lijn in Zeeuws-Vlaanderen en regel het snel."
Overbrugging
"Het Rijk voert vanaf 2027 een landelijk beleid waarbij (bijna) gratis kinderopvang geregeld wordt. Wij willen weten of er in Hulst budget beschikbaar is om die jaren te overbruggen," vertelden Verbiest en Bracke eerder al. Of het te betalen is voor de gemeente, willen ze eigenlijk ook graag weten. "Maar", vindt Bracke, "je moet denken in kansen: wat levert het financieel uiteindelijk ook weer op als kinderen hier naar school blijven gaan? Laten we hier in Zeeuws-Vlaanderen met de drie gemeenten samen in optrekken. We hebben het pilottraject samen doorlopen, laten we de vervolgstappen ook samen nemen.'
Luister hier naar het gesprek:
Door: Tineke Kerste