Op zondag 22 september staat op Heikantenaren een heerlijk ontbijtje te wachten. Als het even meezit, zelfs buiten. Dit ontbijt is de aftrap van het project Cultuur Hub Zeeland van de organisatie Cultuurkwadraat. In Zeeuws-Vlaanderen wordt dit uitgevoerd door Toonbeeld Terneuzen. "We onderzoeken hoe de amateurkunst in Zeeland kan worden versterkt en optimaal ondersteund." Martijn Broekaart van Toonbeeld was te gast bij Rondje ZVL.
Cultuurhubs
Om amateurkunst te stimuleren en dan vooral de bundeling van krachten in een wijk of kern, worden cultuurhubs opgericht. Dat is een plek of vereniging waar mensen vanuit allerlei generaties samenkomen die activiteiten organiseren in de buurt. Elke gemeente in Zeeuws-Vlaanderen krijgt zo'n locatie, juist op een plek waar het lastiger is voor een vereniging om het hoofd boven water te houden. "Heikant is zo'n voorbeeld", stelt Martijn, "daar gebeurt al veel: er is een school die 'zachtjes' groeit, een muziekvereniging, de Stuikersfeesten zijn nieuw leven in geblazen en er is een actieve kunstkring. Eigenlijk gaat het goed, zou je zeggen, maar de vergrijzing slaat toe. Juist dan is het zaak om goed te kijken hoe dit allemaal kan blijven voortbestaan. Met het dorpsontbijt willen we de boodschap afgeven: ontmoet elkaar en kijk hoe je elkaar kunt versterken."
We proberen iets neer te zetten zodat, wanneer de pilot klaar is het zelfstandig voortgezet kan worden.
Heikant wordt wakker
De cultuurhub Heikant wordt zondag 22 september geopend met een groots dorpsontbijt op het Stuikersplein. Want: eten en drinken werkt verbindend. "Er zijn al bijna 150 aanmeldingen, dus dat wordt gezellig", aldus Martijn, "we maken gelijk een aantal activiteiten bekend die de komende tijd in Heikant worden georganiseerd. Maar we willen vooral weten wat Heikantenaren willen, wat hun persoonlijke talent is en hoe we dat kunnen inzetten: Wat kom je halen of wat wil je? En: Wat komt je brengen, of wat kun je doen?"
Ook in andere Zeeuws-Vlaamse gemeenten worden cultuurhubs gevormd. "Er is plek voor een hub in Sluiskil bijvoorbeeld. Maar dat komt nog." De pilot loopt tot juni 2025, daarna moeten de hubs zelfstandig verder kunnen. "Mensen zeggen vaak: er gebeurt niets in de regio, maar dat er wordt zo ontzettend veel georganiseerd. Het gaat alleen vaak langs elkaar heen en ze weten het niet van elkaar. We moeten onze krachten juist bundelen."
Luister hier naar het volledige gesprek:
Door: Tineke Kerste