Gent en North Sea Port onderzoeken samen met een aantal andere partijen hoe ze CO2-uitstoot in de Kanaalzone Gent-Terneuzen kunnen opvangen en hergebruiken.
Er wordt al langer gestreefd naar een zo klein mogelijke uitstoot van CO2, maar dat wat er wel is, kan worden opgevangen en gebruikt als bijvoorbeeld brandstof of in de bouw. In totaal gaat het om 15 industriële partijen, waaronder bijvoorbeeld ook Engie en ArcelorMittal, die hun expertise gaan inzetten voor de grensoverschrijdende Kanaalzone, maar ook voor initiatieven Europees vlak.
Minder uitstoot
Het doel is om op termijn via pilotprojecten in een demonstratiefabriek te groeien naar een Carbon Capture and Utilisation hub (CCU Hub) in het havengebied North Sea Port, een plek waar CO2-uitstoot wordt opgevangen, opgeslagen en hergebruikt.
Zo wil men komen tot minder uitstoot en een meer leefbare en gezonde regio. ‘Een maatschappelijke uitdaging waar toekomstige generaties baat bij hebben,’ volgens de website van de stad Gent, ‘en een uniek samenwerkingsverband: we zullen technische uitdagingen tegenkomen en natuurlijk overwinnen.’
Speerpunt
'Cleantech, oftewel de circulaire economie, is een van dé speerpunten waarop de Stad Gent de komende jaren extra wil inzetten’ verklaart Sofie Bracke, schepen van Economie en Haven Gent, ‘De ontwikkeling van de CCU Hub is een ambitieus project, waar de nodige durf en kennis voor nodig is.'
Foto: Gentse haven, Norht Sea Port