Zoals ieder jaar vallen er weer lintjes uit de lucht op de dag voor Koningsdag. In de kernen van de gemeente Sluis, Hulst en Terneuzen zijn ook dit keer weer een aantal mensen in het zonnetje gezet vanwege hun verdiensten voor de samenleving. Geefliciteerd!
Gemeente Sluis
Burgemeester Marga Vermue bezocht vrijdag vier personen in haar gemeent die benoemd zijn in de Orde van Oranje Nassau:
- Tonny Schoone werkt al meer dan 40 jaar voor de Okkernoot, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze was onder andere medeoprichtster van Mentorschap Zeeland, een belangrijke ontwikkeling om de cliënten te begeleiden. Naast haar betaalde baan is ze ook als vrijwilliger betrokken bij de Okkernoot. Ze was daarnaast in de jaren '80 tot 2005 een groot voorvechtster voor de lesbienne beweging. Mede door haar inzet is er meer begrip en acceptatie ontstaan en heeft ze een grote bijdrage geleverd aan de legalisering van het homohuwelijk in België.
- Tanny Boone – Westerweele zet zich al tientallen jaren belangeloos in voor de Oostburgse samenleving. Sinds 1969 is zij in diverse functies actief voor de protestantse gemeente en sinds 1989 ook voor het bejaardentehuis De Burght in Oostburg.
- Guido Paridaen is al sinds de jaren 70 betrokken bij het veldrijden en cyclocross. Hij tilde het veldrijden in Zeeuws-Vlaanderen naar een hoger niveau. Sinds 1983 is hij betrokken bij de internationale Vereniging De Wielertoerist. Ook voor de Koninklijke Muzieksociëteit Aardenburgsche Fanfaren (KMAF) zet hij zicht belangeloos in.
- Nicole Hamelinck zet zich al jaren in voor de Schoondijkse gemeenschap. Ze is als vrijwilligster betrokken bij vele activiteiten georganiseerd door de activiteitencommissie, helpt bij VV Schoondijke en zet zich in voor de seniorensoos waar zij onder andere leiding geeft aan de wekelijkse sjoelmiddag voor ouderen.
Gemeente Hulst
- Ria de Koster–de Puysseleyr uit Clinge is sinds 1972 vrijwilliger bij de parochie Heilige Maria Sterre der Zee in Clinge. Daar fungeert ze als lector. Bij Caritas – afdeling Clinge – was ze meerdere jaren penningmeester. In de periode van 1988 tot 2011 was Ria collectecoördinator voor de Hartstichting Nederland. Verder is ze sinds 2004 bestuurslid van het gemengd koor Sint Cecilia in Clinge; 13 jaar als penningmeester en al ruim elf jaar als secretaris. In de periode van 2010-2020 was ze actief bij Stichting Malpertuus in Clinge. De eerste vijf jaar als bestuurslid en de laatste vijf jaar als secretaris. In die tijd stond ze ook altijd klaar om hand- en spandiensten te verrichten.
- Hans Dujardin uit Hulst is actief op cultureel en sportief gebied. Zo is hij sinds 2009 voorzitter/penningmeester van Stichting Hulst Cultureel. Hij staat in voor de culturele programmering. Sinds 2014 is gids bij Stichting Gidsenteam Zeeuws-Vlaanderen én Grenspark Groot Saeftinghe. Veelvuldig zie je Hans een groep rondleiden in Hulst en omstreken. Zijn inzet voor de sportieve gemeenschap was op het gebied van tennis, voetbal en hockey. Bij Tennisvereniging Hulst was hij bestuurslid in de jaren 1982-1986. Mixed Hockeyclub Rapide had aan Hans een betrokken voorzitter, trainer en coach in de periode van 2001 tot 2008. Bij voetbalvereniging HVV’24 was hij drie jaar penningmeester. Daarnaast was Hans in de periode van 2004 tot 2011 coördinator van Stichting Leergeld. En in de jaren 2006-2019 begeleidde hij als vrijwilliger internationale studenten bij de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen.
- Rudy Dumez uit Hulst zet zich sinds 1987 in voor EHBO-vereniging Graauw. In de jaren 1987 tot 2003 was hij bestuurslid. Daarna vervulde hij zestien jaar lang de rol van voorzitter. Hij leidde talrijke cursussen en oefenavonden. Stond ook in voor de inkoop van het materiaal en regelde de collectes. Tijdens zijn voorzitterschap vervulde hij ook een sturende rol bij de bijeenkomsten van de Regio Zeeland van de Nationale Bond voor EHBO. Als vrijwilliger was en is hij bij vele evenementen paraat. In de coronatijd was hij als EHBO-vrijwilliger actief in de priklocatie in Terneuzen.
- Jos van Damme uit Heikant zet zich al jarenlang in voor de gemeenschap van Heikant. Hij kent de mensen en de mensen kennen hem. Jos was in 1998 medeoprichter van de Stichting tot behoud van de parochiële diensten in Heikant. Sindsdien regelt hij fondsenwervende activiteiten. Ook is Jos hulpkoster van de kerk en beheerder van de pastorie. Daarnaast coördineert hij de werkzaamheden op het kerkhof. Jos is sinds 2000 voorzitter van de parochiekerncommissie cluster Zuid in Koewacht. Ook bij de Katholieke Bond voor ouderen – afdeling Heikant – is Jos actief. Daar is hij sinds 2013 voorzitter en secretaris. Hij helpt bij de organisatie van diverse activiteiten. Sinds 2015 is Jos lid van het comité Herdenking bevrijdingsmonument Heikant. Dit monument is mede namens hem mogelijk gemaakt. Jos is sinds 2018 enthousiast vrijwilliger bij kindcentrum Heidepoort in Heikant. En sinds 2017 zet hij zich in voor de Dorpsraad Heikant.
- Marleen Schouten–de Vet uit Hulst is een ‘bezige bij’. Ze zet zich al vele jaren in voor diverse vrouwenorganisaties. Daarnaast was ze betrokken bij ouderenorganisaties. Bij het Katholieke Vrouwengilde Hulst is Marleen sinds 2018 vicevoorzitter. Ze organiseert en begeleidt de activiteiten. In de periode van 2012 tot 2023 was ze voorzitter van de Probus vrouwenclub Hulst. Ook hier was het organiseren van diverse activiteiten haar ding. Bij de
Koewachtse Vrouwen Vereniging was Marleen bestuurslid van 1999 tot 2017. Daarvan was ze 16 jaar vicevoorzitter. Twintig jaar lang (1997-2017) was Marleen vrijwilliger bij Verzorgingshuis De Lange Akkers in Koewacht. Ze organiseerde daar bingo- en kaartmiddagen, las de krant voor, schonk koffie en
bood een luisterend oor. 19 jaar lang was ze hier ook vicevoorzitter van de Cliëntenraad. In de jaren 1978-1995 was Marleen bestuurslid van de Unie van Vrijwilligers; eerst in Roosendaal en later in Zwolle. In deze hoedanigheid zette ze zich in voor ouderen door activiteiten te ondernemen met hen. - William Vonk uit Vogelwaarde is in Vogelwaarde bij iedereen gekend. Hij zet zich voor verschillende organisaties in het dorp in. Zo is hij sinds 1992 in de weer op het tennispark van TC Vogelvlucht. William houdt zich bezig met het onderhoud van het terrein. Sinds 1997 is hij ook penningmeester van deze vereniging. Bij Voetbalvereniging Vogelwaarde was William tien jaar jeugdcoördinator en jeugdvoorzitter (1978-1998). Ruim veertig jaar was William lid van de EHBO vereniging in Vogelwaarde. Tenslotte zette hij zich 25 jaar lang in voor het Koninginnedagsfeest van het Feestcomité Vogelwaarde (1970-1995).
- Mevrouw Ingrid van Kerckhoven-Luijckx uit Kloosterzande is sinds 2003 vrijwilliger bij de Parochie H. Maria Sterre der Zee Oost-Zeeuws-Vlaanderen. Ze is lid van de werkgroep vormselvoorbereiding en verricht administratief werk. Voor de pastoor is ze aanspreekpunt als het gaat om het wel en wee van
medegelovigen. Zwemclub De Honte in Kloosterzande kan sinds 2009 rekenen op Ingrid als vrijwilliger. Sinds 2011 is ze penningmeester. Ze geeft zwemtraining aan de jeugd. Ook helpt ze bij diverse activiteiten. Ingrid verzorgt verder ook de administratie van de zwemlessen. In de periode van 2004 tot 2012 was Ingrid ook vrijwilliger bij Basisschool ter Duinen in Kloosterzande. Zeven jaar lang was ze ook voorzitter van de ouderraad.
Gemeente Terneuzen
De eerste onderscheiding is voor de heer J.W. Sprangers uit Philippine. Hij wordt Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor verdiensten op het gebied van voetbal, muziek en buurtsamenhang. De heer Sprangers was van 1984 tot 2016 secretaris van VV Philippine en is dat sinds 1993 van Muziekvereniging St. Cecilia en sinds 2018 van de activiteitencommissie van aan-z.
Mevrouw C.A.A. Goethals-Rooms krijgt in Sas van Gent een lintje voor verdiensten op het terrein van o.a. muziek, ondernemersbelangen en carnaval. Mevrouw Goethals is al veertig jaar bestuurslid, onder andere voorzitter, van de showband Sas van Gent. Zij is voorzitter van de Strietband en penningmeester van het Broodfonds en was penningmeester van de jubileumorganisatie 6x11 van C.S. De Betekoppen. Mevrouw Goethals wordt Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Vervolgens reikt de burgemeester drie onderscheidingen als Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit.
De heer J. van Leeuwen ontvangt de onderscheiding voor verdiensten op het terrein van voetbal en maritiem erfgoed. De heer Van Leeuwen is sinds 1980 vrijwilliger bij de Stichting Havendagen, sinds 1990 bij de Voetbalvereniging Terneuzen en sinds 1995 bij de Supportersvereniging TSV.
Mevrouw L.M. de Ridder-Stutz was van 2002 tot en met 2022 vrijwilligster bij de Stichting Havendagen. Zij was bestuurslid, beheerde de Lief & Leed pot en was de drijvende kracht achter het entertainmentprogramma van de Havendagen. Zij ontvangt de onderscheiding voor verdiensten op het terrein van toerisme.
Mevrouw C.J. Simons-Fieret wordt onderscheiden voor verdiensten op het terrein van ontwikkelingssamenwerking en kerkelijke activiteiten. Mevrouw Simons startte in 1994 de Dorcas werkgroep in Terneuzen en is sindsdien de kartrekker. Sinds 2011 is zij daarnaast wekelijks actief voor Kerk en Keuken van de PKN wijkgemeente De Ontmoeting.
In Zuiddorpe ontvangt mevrouw E.A.J.F. van de Vijver-Verbruggen een onderscheiding voor verdiensten op het terrein van o.a. zorg, welzijn en buurtsamenhang en meneer W.E. van de Vijver voor verdiensten op het terrein van buurtsamenhang, kerkelijke activiteiten en leefbaarheid. Beiden worden Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Mevrouw Van de Vijver is sinds 1997 vrijwilliger bij De Zonnebloem. Vanaf 1998 is ze bestuurslid van Stichting gemeenschapshuis Zuiddorpe. Ruim twintig jaar is ze beheerder van Dorpshuis ’t Kaaike. Voor de Elisabeth Parochie zet zij zich al meer dan twaalf jaar in. En acht jaar geleden werd ze bestuurslid van het bewonersplatform Leefbaar Zuiddorpe.
Meneer Van de Vijver is sinds 1998 vrijwilliger bij Gemeenschapshuis ’t Kaaike. In 2013 werd hij ook vrijwilliger voor de Elisabeth Parochie. Sinds 2016 zet hij zich daarnaast in voor het bewonersplatform Leefbaar Zuiddorpe. De heer Van de Vijver houdt zich bij deze organisaties vooral bezig met onderhoud en techniek en praktische hulp, zoals ophalen en thuisbrengen van bezoekers.
In Koewacht krijgt mevrouw A.B.M.J. De Kerf-Kindt een lintje voor verdiensten op het terrein van o.a. EHBO, zwemsport en kerkelijke activiteiten. Mevrouw De Kerf zet zich als actieve EHBO’er sinds 1976 in om evenementen veiliger te laten verlopen. Daarnaast was zij veertig jaar official, jurylid, scheidsrechter en secretaris van Zwemclub Koewacht. Ook is ze ongeveer twintig jaar bestuurslid van de Vrouwen Vereniging in Koewacht. Mevrouw De Kerf wordt Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Daarna wordt in Koewacht mevrouw A.A.J. Van der Gucht onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor verdiensten op het terrein van o.a. voetbal, gehandicaptenwelzijn en zorg. Mevrouw Van der Gucht is sinds 1998 vrijwilligster bij de Hobbyclub Koewacht en Sport4you. Vanaf 2003 maakt ze deel uit van de activiteitencommissie van Voetbalvereniging Koewacht. In 2015 werd ze organisator en begeleider van DC 20+, de dartsclub van Stichting Tragel. Tot slot was ze van 2013 tot 2023 minimaal één dag in de week vrijwillig verzorgende van twee meervoudig gehandicapte kinderen.
Terug in Terneuzen reikt de burgemeester nog vijf onderscheidingen uit. Drie onderscheidingen als Lid in de Orde van Oranje-Nassau gaan naar bestuursleden van de Badmintonclub Terneuzen:
De heer E.J. van Hoije voor 25 jaar penningmeester en betrokkenheid bij meerdere commissies, onder andere de jeugdcommissie en de promotie van de badmintonsport in zijn algemeenheid.
Mevrouw M.R.A.R.A. van Hoije-Baes voor meer dan 30 jaar inzet voor de jeugd en de recreanten. Mevrouw Van Hoije verzorgt bijvoorbeeld trainingen voor jeugdspelers en recreatief spelende volwassenen, is contactpersoon voor ouders van jeugdleden en organiseert activiteiten zoals familietoernooien.
De heer A. van der Waal van Dijk is al jarenlang actief binnen de Badmintonclub Terneuzen en voert al bijna 25 jaar als bestuurslid de ledenadministratie van de club. Daarnaast begeleidt hij bij trainingen en toernooien. Ook organiseert hij toernooien en clinics op scholen.
Mevrouw E.M.A. van der Meer-Meert werd in 2014 Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tien jaar later speldt burgemeester Van Merrienboer haar de onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau op voor verdiensten op het terrein van o.a. gehandicaptenwelzijn en veteranen. Mevrouw Van der Meer zet zich sinds 2014 onverminderd in voor de Cliëntenraad van de Okkernoot in Schoondijke, voor het Contact Oud Mariniers en is zij mantelzorger voor haar echtgenoot en haar zus. In 2022 richtte ze de Veteranen ontmoetingslocatie in Terneuzen op en treedt daarvoor als coördinator op.
Mevrouw M.M.W. Aerts-Hemelsoet is de hekkensluiter van de dag. Mevrouw Aerts richtte in 2005 de Voedselbank op in Terneuzen. Wat klein begon vanuit haar huis, is inmiddels een professionele organisatie met meer dan honderd vrijwilligers die iedere week meer dan zevenhonderd voedselpakketten uitdelen vanuit meerdere locaties in heel Zeeuws-Vlaanderen. Geheel belangeloos geeft mevrouw Aerts leiding en sturing aan deze organisatie. Zij wordt onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor verdiensten op het terrein van armoedebestrijding.
Bron: gemeente Sluis, Hulst en Terneuzen
Door: Tineke Kerste