De rijke historie van Sas van Gent is gebundeld in de “Historische Atlas van Sas van Gent”. Schrijver Harold Sarneel benadrukt hiermee het “belang van het historische materiaal dat beschikbaar is over een woelig, glorieus en uitermate boeiend verleden.” Dinsdag 26 maart wordt de atlas in De Statie in Sas van Gent gepresenteerd en krijgt burgemeester Erik van Merrienboer het eerste exemplaar overhandigd.
Aan de hand van 221 kaarten, 112 afbeeldingen en 36 pagina’s wordt de roemrijke geschiedenis van Sas van Gent beschreven in de nieuwe atlas. Voor auteur Harold Sarneel is er echter nog altijd veel onderzoek nodig om de geschiedenis van de voormalige vestingstad volledig te begrijpen: “Deze atlas is bedoeld als een naslagwerk en studiemateriaal voor vervolgonderzoek. Ik ben al zoveel tegengekomen in mijn onderzoek, dat je er wel drie boeken over kan schrijven.”
"Is dit niet allemaal mooischrijverij van de overwinnaar?"
Niet allemaal op waarheid berust
Niet alle afbeeldingen die te zien zijn in het boek, weerspiegelen een correcte weergave van de geschiedenis volgens Sarneel. Zo zijn er juichende inwoners van Sas van Gent te zien bij de bevrijding in 1644 door Frederik Hendrik van Oranje: “Sas is jarenlang door de Spanjaarden bezet geweest, en op dat moment kwam het weer terug bij Nederland. Je zou dus denken dat de inwoners blij waren met deze verovering, zeker als je de juichende mensen ziet.”
“Mooischrijverij”
Tijdens zijn onderzoek werd Sarneel echter op een ander spoor gebracht: “Is dit niet allemaal mooischrijverij van de overwinnaar die de opdracht heeft gegeven aan een schilder om het over te laten komen als een triomf?” Sarneel vermoedt dat dit een betere weergave is van de werkelijkheid : “Het lijkt er sterk op dat Sas van Gent de komst van Frederik Hendrik eerder als een bezetting heeft ervaren dan een bevrijding.”
Door: Johnny Willeboordse - Omroep ZVL