Heb je hoge nood in Zeeuws-Vlaanderen, dan kun je het beste in Sluis of Terneuzen zijn. In Hulst zul je waarschijnlijk alle zeilen bij moeten zetten om de boel af te knijpen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Toiletalliantie, een koepel van zo’n 30 maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor meer openbare en opengestelde toiletten. Deze groep onderzocht de toegankelijkheid van toiletten in heel Nederland. Sluis en Terneuzen hangen rond de zestigste plaats, Hulst bungelt daar mijlenver onder op de 269e plaats; goed voor een 3,6 als rapportcijfer, alleen Borsele hangt daar met een 2,9 in Zeeland nog onder. Al jaren trouwens.
Op 19 november is het Wereldtoiletdag: reden voor de Ivo Thonon, woordvoerder van de Toiletalliantie om een ranglijst met toiletvriendelijke gemeenten te publiceren. In totaal staan er 343 gemeenten in deze lijst. Door een tekort aan openbare toiletten gaat één op de vier Nederlanders minder vaak de deur uit dan ze eigenlijk zouden willen, volgens de Maag Lever Darm Stiching. Zij kunnen gebruikmaken van de HogeNood-app, waarin meer dan negenduizend toiletten te vinden zijn. Dan hebben we het nog niet eens over rolstoeltoegankelijke toiletten gehad; die zijn in het onderzoek niet meegenomen.
Zeeuwse toiletten
De meeste Zeeuwse gemeenten doen het best aardig. Driekwart van de Zeeuwse gemeenten haalt een voldoende, terwijl dat in de rest van Nederland maar bij één kwart lukt. Sluis en Terneuzen krijgen respectievelijk een 6,3 en 6,2; Veere steekt met een 7,6 met kop en schouders boven de Zeeuwse gemeenten uit.
Veere: 7,6
Noord-Beveland: 6,5
Vlissingen: 6,4
Sluis: 6,3
Terneuzen: 6,3
Tholen: 6,2
Schouwen-Duiveland: 6,1
Goes: 6,1
Middelburg: 6,0
Kapelle: 5,2
Reimerswaal: 4,3
Hulst: 3,6
Borsele: 2,9
Toiletambassadeurs gezocht
Niet alleen patiënten die problemen hebben met hun darmen of blaas zijn gebaat bij voldoende toiletten, iedereen heeft daar belang bij. Iedereen heeft wel eens op een overwacht moment hoge nood. "Maarliefst één op de drie mensen geeft aan dat een tekort aan openbare toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit", aldus Thonon, "In vergelijking met andere landen scoort Nederland echt laag. Zo zijn er in Parijs 750 openbare toiletten voor twee miljoen mensen. Nederland heeft slechts 700 toiletten voor 18 miljoen inwoners, en daarvan zijn er ook nog eens 220 urinoir en maar 176 rolstoeltoegankelijk." De toiletalliantie is op zoek naar vrijwilligers die zich in willen zetten voor een toiletvriendelijke gemeente. Vooral in Reimerswaal, Hulst en Borsele is dat hard nodig. Heb je interesse of wil je meer weten? De Toiletalliantie bieden daarom een gratis training aan die ‘toiletambassadeurs’ helpt het gesprek aan te gaan met hun gemeente. Stuur een mailtje naar naar ambassadeur@toiletalliantie.nl.
Lees ook:
www.omroepzvl.nl/openbare-toiletten-op-agenda-in-hulst
www.omroepzvl.nl/lang-gekoesterde-wens-johan-hessing-komt-uit-men-hoeft-nu-niet-meer-de-bosjes-in
Bron: Toiletalliantie
Door: Tineke Kerste