De gemeente Hulst gaat zich inspannen om alle kerkgebouwen binnen de gemeente te behouden. Dit is de uitkomst van een rapport dat de gemeente heeft opgesteld over de toekomst van de 18 kerken die de gemeente telt. “We zijn ons bewust van de grote uitdaging die dat met zich meebrengt. Daarom hebben we samen met kerkeigenaren en Erfgoed Zeeland een kerkenvisie opgesteld.”
Hoewel veel kerkgebouwen in de gemeente Hulst beeldbepalend zijn voor de verschillende dorpen, is het financieel lastig om het benodigde onderhoud uit te blijven voeren: “In heel Nederland loopt het aantal kerkbezoeken terug. Ook in onze gemeente. Daardoor zijn er onvoldoende inkomsten voor het onderhoud van de gebouwen”, laat de gemeente weten. Toch zet de gemeente zich volop in om alle 18 kerken in Hulst te behouden: “Wij vinden het behoud van de gebouwen heel belangrijk. Daarom leggen we onszelf de taak op om ons in te spannen de kerken te behouden.”
"Bij 13 kerken is er binnen vijf jaar actie nodig."
Kerken met priorieit
Daarbij benadrukt de gemeente echter wel dat er ook andere partijen zijn die de schouders onder het voornemen van de gemeenten moeten zetten: “De belangrijkste verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar van het kerkgebouw”, laten zij weten. Van de 18 kerken binnen de gemeentegrenzen van Hulst zijn er nog 11 in gebruik. Toch is er bij 13 kerken binnen vijf jaar actie nodig volgens de kerkenvisie die is opgesteld. Bij deze kerken ligt volgens het trapport dan ook de prioriteit. Dat zijn de kerken in Heikant, Clinge, Sint Jansteen, Nieuw Namen, Hengstdijk, Lamswaarde, Graauw en beide kerken in Vogelwaarde en Kloosterzande. Ook de basiliek in Hulst en de kapel in Kapellebrug behoren tot deze categorie.
Geld
Voor het uitvoeringsplan is uiteraard geld nodig. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om hiervoor voor de komende vijf jaar €815.500 beschikbaar te stellen. De gemeenteraad zal zich over 2 weken uitspreken over dit voorstel.
Door: Johnny Willeboordse