De gemeente Hulst wil de woonwijk Groote Kreek uitbreiden. Dit is nodig omdat de wijk volgens de gemeente “volledig is volgebouwd.” In de plannen van de gemeente wordt duidelijk dat de uitbreiding komt aan de zuidkant van de wijk en dat er “200 tot 250 nieuwe woningen komen”. Verdere details moeten nog uitgewerkt worden. Ook de gemeenteraad zal nog toestemming moeten geven voor het aanpassing van het bestemmingsplan.
Hoewel de gemeente Hulst druk bezig is met de voorbereidingen voor deze uitbreiding, zal de eerste bouwvakker voorlopig nog niet te zien zijn. Daar zijn namelijk een aantal aanpassingen voor nodig in de huidige regelgeving: “Om de uitbreiding van de woonwijk mogelijk te maken, moeten we het bestemmingsplan aanpassen”, laat de gemeente weten. Het nieuwe plan ligt al klaar, maar wacht op de goedkeuring van de gemeenteraad: “Het ontwerp van het aangepaste bestemmingsplan is klaar. Daarin staat wat er in de toekomst mag als de raad akkoord gaat.”
"Alleen fietsers en voetgangers kunnen van het bestaande deel naar het nieuwe deel."
Huidige bewoners van de wijk
Uitgangspunt van de plannen is dat er 200 tot maximum 250 nieuwe woningen komen. Daarbij gaat het zowel om koop- als huurwoningen en van vrije kavels tot starterswoningen en zelfs seniorenwoningen. Er is ook al gedacht aan de overige invulling van het nieuwe grondgebied van de wijk: “Er komt ook water, pleintjes en speelvoorzieningen.” De huidige bewoners van de wijk hebben in een eerder stadium al aan de gemeente laten weten wat zij denken van de plannen: “We hebben 72 opmerkingen gekregen vanuit de wijk dat ze vrezen voor verkeersoverlast bij een eventuele uitbreiding. Dat zou volgens de bewoners ten koste gaan van het woongenot”, aldus de gemeente.
Zorgen
Deze zorgen hebben ertoe geleid dat de gemeente nu van plan is om het nieuwe deel niet volledig te verbinden: “Alleen fietsers en voetgangers kunnen van het bestaande deel naar het nieuwe deel, met uitzondering van de hulpdiensten.” Dit aangepaste plan wordt in februari 2025 voorgelegd aan de gemeenteraad. Pas bij een akkoord vanuit de raad zullen vervolgstappen genomen kunnen worden.
Door: Johnny Willeboordse