DOW wil meewerken aan een onderzoek naar de bouw van kleine kerncentrales. Of daarvoor de fabriek in Terneuzen in beeld is, of hun vestigingen in Dordrecht en Delfzijl, is nog niet bekend. Dow wil meewerken aan verkennend onderzoek van het kabinet voor de bouw van kleine kerncentrales (SMR's). Het kabinet wil hier de komende vijf jaar 65 miljoen euro aan uitgeven. Of deze 'mini-centrales' financieel en technisch haalbaar zijn, moet nog blijken.
De kleine kerncentrales hebben gemiddeld een kwart van het vermogen van een conventionele kerncentrale, maar zijn een stuk sneller gebouwd. Verder zijn ze goedkoper, nemen minder ruimte in beslag en ze hoeven niet per se langs de kust of rivieren te worden gebouwd voor het koelwater. Als de SMR's er komen, is dat op zijn vroegst in 2040, denkt het kabinet.
Te laat
VVD en CDA vinden dat veel te laat. Zij willen dat die kleine kerncentrales al in 2035 energie opwekken om zo niet de aansluiting met de rest van Europa te missen. Frankrijk investeert namelijk al een miljard euro in de technologie en ook Zweden, Polen en Tsjechië hebben de ambitie om de SMR's rond 2030 te laten draaien.
Frustratie in Zeeland
In Zeeland loopt de frustratie ondertussen op over de besluiteloosheid van het kabinet over de bouw van kerncentrales, aldus CDA-leider Bontenbal. "Met ons plan willen we daar weer extra druk op zetten." Ook is het nog steeds onduidelijk of de twee nieuwe reguliere kerncentrales in Borssele, Terneuzen of toch op de Maasvlakte komen te staan. Een antwoord op deze vraag kunnen we pas in de loop van volgend jaar verwachten.
Dit is een bericht in samenwerking met Omroep Zeeland
Door: Johnny Willeboordse