Wietteelt moet gelegaliseerd worden, vindt D66 landelijk. Uiteraard staat Peter de Kraker, raadslid voor D66 Terneuzen vierkant achter dit idee. Het is nog even de vraag of hij het college en de gemeenteraad hierin mee krijgt.
‘Wiet verkopen mag wel, maar inkopen mag eigenlijk niet en dat gebeurt nu via illegale wietplantages en criminele organisaties. Dit speelt al decennia.’ Volgens D66 is dat een ‘oogklepbeleid’.
Experiment
Om te onderzoeken hoe effectief gelegaliseerde wietteelt is, wordt in een aantal gemeenten tijdelijk wietteelt gelegaliseerd. Het experiment moet nog worden opgezet en zo’n 6 tot 10 gemeenten mogen dit gaan doen. De Kraker: ‘Dat zouden er veel meer moeten zijn. Er is nogal wat animo voor bij gemeenten, want er hebben zich al heel wat gemeenten aangemeld, ik geloof een stuk of 40.’
Terneuzen
Dat is wel heel wat meer dan de beoogde 6 tot 10 gemeenten. Toch lopen niet alle politieke partijen en gemeenten over van enthousiasme, zoals ook Terneuzen: de coalitiepartijen hebben afgesproken niet mee te zullen doen met het experiment.
‘Dat vind ik uiteraard jammer,’ verzucht De Kraker, ‘we moeten niet bang zijn voor de ervaringen die we met Checkpoint hadden. Als je een shop binnenkomt, moet je aantonen dat je in Nederland woont, anders krijg je niets mee. We hoeven echt niet bang te zijn overspoeld te worden door Belgische en Franse wiettoeristen. Daar zitten wij als D66 eerlijk gezegd ook niet op te wachten.’
Waarschijnlijk zal Terneuzen niet meedoen met het experiment, maar als het een succes blijkt te zijn, kan het toch interessant zijn voor Terneuzen, volgens De Kraker.
‘Het gedoogbeleid is een goed idee geweest, maar nu wordt het tijd dat we ook de achterdeur openzetten.’