Dick Maters uit Terneuzen wandelde vorige week langs de Otheense Kreek in Terneuzen en constateerde tot zijn schrik dat de Japanse Duizendknoop na de werkzaamheden die er hebben plaatsgevonden, niet is verdwenen,. De plant lijkt zich juist te hebben uitgebreid.
De gemeente en het Waterschap waren volgens Maters op de hoogte van de aanwezigheid van de plant, maar toch is er op grote schaal bij werkzaamheden grond verplaatst. Nu steekt de plant op meerdere plekken de kop op: niet alleen langs de oever van de kreek, maar ook in het gras.
Deze woekerplant, die moeilijk te bestrijden is en veel schade toebrengt aan wegen, gebouwen en plantsoenen, breidt zich razendsnel uit en de schade is dan ook niet te overzien als er niets aan gebeurt. Ze staan in bermen, tuinen, natuurgebieden en plantsoenen en groeien zo snel dat ze alle andere plantensoorten in hun omgeving verstikken. Ze worden snel enkele meters hoog, groeien dwars door beton en asfalt heen en kunnen het zicht van verkeersdeelnemers belemmeren.
Jaarlijks kost de bestrijding van de plant gemeenten tienduizenden euro’s.
Inmiddels zijn er enkele radartjes in gang gezet: CDA-raadslid Anja Dijkhuis reageerde bezorgd op het nieuws van Maters. Ze heeft wethouder Jurgen Vervaet verzocht om een gesprek. Het Waterschap heeft inmiddels de mail van Dick Maters doorgestuurd naar de verantwoordelijke in kwestie. Aanstaande woensdag wordt de situatie door gemeente en Waterschap gezamenlijk bekeken en beoordeeld. Dan zal ook duidelijk worden welke maatregelen moeten worden getroffen en wie die maatregelen zal gaan nemen.
Voor wie een tuin heeft is het verstandig om altijd in de gaten te houden of je de duizendknoop in je tuin hebt staan. De plant kun je het beste bij het restafval gooien, want dan wordt hij door verbranding vernietigd. Anders kan hij toch weer de kop opsteken tussen het groenafval of compost.