Je digitale nalatenschap. Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord of weten niet wat ze ermee kunnen. Daarom is er op donderdag 19 september een lezing in Bibliotheek Terneuzen over dit onderwerp. "De nabestaanden willen vaak meteen de telefoon van de overledene in, maar dan moet je wel de codes weten", zegt Sander van der Meer, coördinator van Digital Life Legacy.
In 2022 werd er onderzoek gedaan naar de kennis van mensen over dit onderwerp. Toen bleek dat er in Nederland bijna niemand nadenkt over de 'online erfenis'. "Dat vind ik ook bijzonder, daarom willen we er aandacht aan geven. Ik ken niemand meer die geen telfoon of accounts heeft", aldus Van der Meer.
"Mensen maken wel lijstjes met wachtwoorden, maar dan weet je nog niet wat die persoon wil."
Lezing
19 september geeft Sander een lezing over dit onderwerp. "We willen mensen bewuster maken van wat je achterlaat. Wat wil je zelf dat er gebeurt als je er niet meer bent? Mensen maken wel lijstjes met wachtwoorden, maar dan weet je nog steeds niet wat die persoon wil."
De coördinator van Digital Life Legacy ziet ook grote verschillen in leeftijd met wat ze willen: "Jeugdigen denken vaak: 'niemand komt ooit in mijn telefoon', tussen de 25 en 50 mag de partner er vaak wel in en bij de 50+'ers hebben ze vaak geen geheimen meer voor hun partner." Sander benadrukt dat het niet alleen om geheimen gaat, maar ook om administratieve dingen: "Vroeger had ik kasten vol met ordners, nu staat alles online in je accounts."
Luister hier het hele gesprek met Sander van der Meer over je digitale nalatenschap:
Door: Rens Schuit