Er moet meer bewustwording komen over laaggeletterdheid. “Het gaat alleen al in Zeeland om 50.000 volwassenen”, aldus André van der Reest van de Arbeidsmarktregio. De schaamte die gevoeld wordt, staat een oplossing regelmatig in de weg volgens ambassadeur Anita Witzier: “Ze doen er vaak alles aan om het verborgen te houden”.
Het signaleren en bestrijden van laaggeletterdheid is mede dankzij de schaamte die deze doelgroep voelt erg lastig. Daarom vindt André van der Reest het erg belangrijk dat meer organisaties zich ervan bewust worden: “Er zijn duidelijke signalen die kunnen wijzen op laaggeletterdheid, die moeten echter wel opgepakt worden. Als meer mensen zich hiervan bewust zijn, kan er met het doorverwijzen naar een specialist een hele belangrijke vervolgstap worden gezet.”
"Je bent écht niet alleen.” - Diny Weststrate
Zelfvertrouwen
Anita Witzier is als ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven nauw betrokken bij de strijd tegen laaggeletterdheid. “Het raakt je op alle vlakken in het leven”, vertelt de strijdbare Witzier. “Je wordt langzaam maar zeker buitengesloten omdat je niet mee kan met je omgeving. Je denkt dat je dom bent, dat doet natuurlijk wat met je zelfvertrouwen.”
Steun
In deze zorgwekkende situatie zat de 61-jarige Diny Weststrate jarenlang verstrengeld. Toch heeft ze inmiddels het tij weten te keren dankzij veel inzet en hulp vanuit haar omgeving. “Ik ben op mijn 45e terug naar school gegaan. Toen ik dat vertelde op mijn werk kreeg ik direct veel steun.” Zij weet inmiddels uit eigen ervaring dat het nooit te laat is om aan jezelf te werken. Ze hoopt met haar ervaringen de drempel voor anderen lager te maken: “Schaam je niet, kom er voor uit. Je bent écht niet alleen.”
Door: Johnny Willeboordse - GO-RTV