Er moet meer aandacht en begrip komen voor laaggeletterdheid. Dat vinden de Zeeuwse Bibliotheken, Stichting Lezen en Schrijven en de Arbeidsmarktregio Zeeland. Om dat te bereiken hebben gaan ze in gesprek met leidinggevenden van organisaties waar laaggeletterden terecht kunnen voor zaken als zorg, subsidies of uitkeringen.
In Zeeland is naar schatting ongeveer 13% van de volwassen bevolking laaggeletterd. Dat zijn mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen en het werken met een computer. In totaal gaat het in onze provincie om zo’n vijftigduizend mensen. De verwachting is dat die situatie niet snel zal verbeteren. Uit het meest recente onderzoek naar vaardigheden van 15-jarigen blijkt dat Nederlandse scholieren de laatste vier jaar hard achteruit zijn gegaan op het gebied van lezen. Een derde van de 15-jarigen loopt daardoor het risico het onderwijs laaggeletterd te verlaten.
Problemen
Om deze ontwikkeling te stoppen is er nu actie nodig volgens de organisatoren van de bijeenkomst: “Het is van groot belang dat er maatschappelijke bewustwording komt, omdat laaggeletterdheid talloze problemen met zich meebrengt.” Deze problemen reiken verder dan mensen denken: “Laaggeletterden zijn vaker eenzaam, hebben vaker een slechte gezondheid en hebben meer dan gemiddeld problemen met armoede” Door bewustwording te creëren hopen de organisatoren van de ontbijtsessie dat een goede aanpak van laaggeletterdheid permanent op de agenda komt van organisaties als UWV, gemeenten, zorgaanbieders en taalaanbieders.
De bijeenkomst wordt op 25 januari georganiseerd in de bibliotheek in Middelburg.
Door: Johnny Willeboordse - GO-RTV