Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat heeft antwoord gegeven op kamervragen van de BBB over de wateroverlast in Sluiskil. Daarin steunt hij het standpunt van Rijkswaterstaat dat zij niet aansprakelijk zijn voor geleden schade van de bewoners. Hoewel de PVV-minister de situatie in Sluiskil wel “zeer vervelend” vindt, verwacht hij verbetering: “De verwachting is dat een combinatie van maatregelen zal leiden tot afname van de wateroverlast.”
Kamerlid Cor Pierik diende enige tijd geleden namens de BoerBurgerBeweging (BBB) maar liefst dertien schriftelijke vragen in bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de situatie in Sluiskil. De wateroverlast die een groep bewoners ervaart is al jaren een probleem, maar vooralsnog lijkt er geen zicht te zijn op een duidelijke oplossing óf een partij die zich aansprakelijk voelt voor de geleden schade. Daar komt ook na de antwoorden van minister Madlener geen verandering in: “De bij Rijkswaterstaat in beheer zijnde waterkerende damwanden, waterbodem en waterkering verkeren in goede toestand.”
"De ouderdom van de woningen maakt deze extra kwetsbaar voor wateroverlast.”
Kosten voor bewoners
De bewoners in Sluiskil is jarenlang verteld dat de overlast veroorzaakt kon worden door gebreken aan de huizen. Ook de minister benoemt deze mogelijk oorzaak: “De ouderdom van de woningen maakt deze extra kwetsbaar voor wateroverlast.” Dat de kosten hiervoor op rekening komen van de bewoners, valt volgens Madlener onder “de eigen verantwoordelijkheid om onderzoek te verrichten en maatregelen te nemen.”
2030
Inmiddels zijn er vanuit het Rijk wel de nodige plannen gemaakt om de situatie in Sluiskil te verbeteren: “Het aanleggen van een kweldrainage langs het kanaal bij Sluiskil, heeft het Rijk voor haar rekening genomen”, legt de minister uit. “Dit proces bevindt zich nu in de ontwerpfase en zal volgend jaar worden aanbesteed. De planning is om in 2025 de aanleg daadwerkelijk te beginnen.” Ook de gemeente Terneuzen is betrokken bij dit proces: “Zij gaan de drainage in de kern van de gemeente Sluiskil aanpakken. Dat vindt plaats in de periode 2026 – 2030. Daarna verwacht de PVV-minister verbetering “mits de bewoners ook zelf de juiste maatregelen hebben getroffen.”
"Ik vraag al jaren aandacht voor deze situatie."
Gemeente Terneuzen
Voor Johan Hessing, 50PLUS-raadslid in Terneuzen, zorgen deze antwoorden niet voor schot in de zaak: "De bewoners van Sluiskil blijven hiermee met hun hoofd onder water staan." Dat de oplossing niet vanuit Den Haag komen vindt hij jammer, maar dat ook de gemeente Terneuzen niet in actie komt vindt hij onbegrijpelijk: "Ik vraag al jaren aandacht voor deze situatie. Maar in de begroting voor 2025 hebben ze aandacht voor een parkgebied in het hartje van Sluiskil. Dan draait de gemeente gewoon de rug toe. Ze hebben aandacht voor een park en stappen zo over de wateroverlast heen."
Door: Johnny Willeboordse