De mobiele bloedbank van Sanquin komt op 6 november voor het laatst naar Hulst. De organisatie van de bloedbank heeft dit besloten omdat er op deze locatie “onvoldoende bloeddonoren zijn om deze locatie als rendabel te beschouwen”, aldus Merlijn van Hasselt namens Sanquin. Donoren uit de regio Hulst worden nu verwezen naar Goes, waar de bloedbank een vaste locatie heeft.
Met het verdwijnen van Hulst als locatie voor de mobiele bloedbank, blijft Terneuzen als enige Zeeuws-Vlaamse locatie over. In 2020 besloot Sanquin ook al te stoppen met de mobiele bloedbank in Oostburg. Ook daar was het geringe aantal beschikbare donoren de reden voor het besluit van Sanquin. “Een onderdeel van het besluit is het aantal mensen dat er überhaupt is in deze regio”, meldt Van Hasselt. “Als je kijkt naar hoeveel donoren er nu zijn, en hoeveel potentiële donoren daar nog bij kunnen komen, is het lastig om in de toekomst meer mensen te werven.” Daarbij is het economische belang in dit geval doorslaggevend: ”We moeten de efficiëntie van de bloedinzameling voor ogen houden.”
"Wij zijn de inwoners van deze regio zeer dankbaar." - Merlijn van Hasselt namens Sanquin
Locatie in Terneuzen
De inwoners van de gemeente Hulst die regelmatig een bezoek brachten aan de mobiele bloedbank, worden vanaf 2025 niet verwezen naar de mobiele bloedbank in Terneuzen, maar naar de vaste locatie van Sanquin in Goes. Dat zorgt direct voor verdere zorgen: “Ik heb geen idee of de mobiele afnamelocatie in Terneuzen blijft bestaan”, aldus Pieter de Loos. Voor Sanquin is dit vooral een administratieve keuze: “Daar is nog voldoende ruimte voor nieuwe doneren. Bovendien kunnen we voor deze locatie de bezoekers automatisch een oproep sturen en kunnen ze een bezoek inplannen.”
Zeer dankbaar
Hoewel de Zeeuws-Vlaamse locaties stap voor stap verdwijnen van de landkaart van Sanquin, kan het volgens Van Hasselt wel degelijk van belang zijn om bloed te blijven verzamelen uit zoveel mogelijk gebieden van Nederland: “In de coronatijd zijn de regionale verschillen tussen de bloedwaarden van donoren wel gemeten. In die zin is het dus wel interessant om een verdeling over het land te kunnen behouden”, aldus Van Hasselt. Namens Sanquin vindt hij het dan ook zonde om weer een Zeeuws-Vlaamse locatie af te zien vallen om economische redenen: “Wij zijn de inwoners van deze regio zeer dankbaar en zijn ons zeer bewust van het feit dat ze hun tijd en bloed hebben aangedragen om patiënten beter te maken. Het is dan ook spijtig dat de mobiele bloedbank hier niet meer langskomt."
Door: Johnny Willeboordse