Het Museum Cultuurforum in Aardenburg kreeg vorige week plotseling een eeuwenoude munt in de brievenbus. De organisatie van het museum is nog altijd op zoek naar de gulle gever: “We hopen deze persoon nog steeds te kunnen bereiken.” Het ‘cadeau’ uit 261 na Christus is inmiddels aan de vaste collectie toegevoegd: “Het is van grote wetenschappelijke waarde.”
De historische munt is door verschillende experts bekeken en beoordeeld. Volgens Jill Schelleman van het Cultuurforum in Aardenburg was er al snel meer duidelijk over de herkomst: “Het is een Romeinse munt met daarop een afbeelding van Keizer Postumus. Hij was keizer van het Gallische tegenrijk van 259 tot 268 na Christus.” Deze keizer heeft ook een duidelijke band met Aardenburg: “Hij is degene die het stenen castellum heeft laten bouwen in Aardenburg als opvolger van het houten castellum.”
Toegevoegd aan vaste collectie
Ondanks deze bijzondere band met Aardenburg is de munt zelf niet heel bijzonder volgens Schelleman: “Hij is in ieder geval niet heel zeldzaam. Door de historische waarde en de connectie met Aardenburg is de munt voor ons wel heel belangrijk.” Hij is dan ook direct toegevoegd aan de vaste collectie van het museum: “Onze hele tentoonstelling gaat eigenlijk over het castellum. Het is dan ook fantastisch dat we deze munt aan de collectie hebben kunnen toevoegen.” Over de economische waarde durft Schelleman geen uitspraken te doen: “De waarde is nog niet bekend. Er wordt nog wel naar gekeken, maar gezien de hoeveelheid van dit soort munten verwacht ik geen grote bedragen. Hij is uiteraard wel van grote wetenschappelijke waarde.”
Puzzelstukjes
Iemand van het museum uit Aardenburg kwam al snel heel dicht bij de volledige tekst op de munt: “Een bestuurslid heeft de munt geprobeerd te determineren. Die zat op één letter na helemaal juist”, vertelt Schelleman. “Vervolgens is oud-provinciaal archeoloog Robert van Dierendonck als één van onze vrijwilligers verder gegaan. Die heeft uiteindelijk samen met Rob Reijnen, muntendeskundige van het Rijksmuseum van Oudheden, de munt verder bekeken. Zo zijn we tot de informatie gekomen die we nu hebben.” Ondanks de vele kennis die inmiddels in pacht is bij het museum, kan de anonieme gever enkele puzzelstukjes met elkaar verbinden: “Daarom hopen we dat deze persoon zich alsnog bij ons zal melden.”
Door: Johnny Willeboordse - GO-RTV