Ook de komende jaren bouwt Terneuzen verder aan de scholen. Er moet een hele inhaalslag gedaan worden. De politiek buigt zich binnenkort over de nieuwe schoolhuisvestingsplannen van het college.
Vergeleken met haar voorgangers heeft onderwijswethouder Sonja Suij flink wat scholen weten te vernieuwen. Een schoolbouwwethouder is ze wel, erkent ze. Suij kan nu al terugkijken op een rijtje nieuwe scholen. Klaar of bijna klaar. De Steiger in Terneuzen is pas opgeleverd. Sinds er een nieuwe aannemer is gevonden, wordt er gewerkt aan een nieuw kindcentrum De Kreeke in Westdorpe. In Hoek krijgt de nieuwbouw van De Driesprong een plekje in de te bouwen multifunctionele accomodatie. En dan is daar nog het te bouwen nieuwe onderkomen van het Lodewijk College, ofwel de Campus.
Renovatie of nieuwbouw
Er zijn nog genoeg schoolgebouwen die ook wat aandacht vragen. In het Huisvestingsplan Onderwijs, wordt de maat genomen van alle scholen in de gemeente. Hoe is de staat, moet er direct ingegrepen worden of zou het gebouw nog een tijd vooruit kunnen na wat aanpassingen? Uit de metingen volgt na samenspraak met de schoolbesturen en de besturen van de kinderopvangorganisaties een prioriteitenlijstje. De Prins Willem van Oranje in Terneuzen staat met de wens voor twee extra lokalen hoog op de lijst, net als De Vlaswiek in Koewacht. Deels uit 1931 en een van de oudste schoolgebouwen van de streek. Voor De Vlaswiek moet vlot een keuze gemaakt worden voor renovatie of nieuwbouw. In totaal staan er zestien schoolgebouwen op het lijstje waar wel iets aan moet gebeuren. De een heeft lokalen te veel, de ander te weinig en bij een flink deel zouden de energiekosten omlaaggebracht moeten worden.
Bouwbesluit
Energieverbruik bepaalt voor een groot deel de houdbaarheid van scholen. "Scholen gaan momenteel een jaar of veertig mee. Op dit moment zijn er gewoon heel wat scholen die aan het eind van hun levensduur zitten. Vandaar dat er veel gebouwd moet worden", legt Suij uit. Renovatie en verbouwing is de laatste decennia wat uit beeld geraakt. Nieuwbouw is de standaard geworden. "Niet per se terecht", vindt de wethouder. "In Westdorpe is er gekozen om zoveel mogelijk van het bestaande gebouw te gebruiken. Lastig omdat het de onderwijswetgeving renovatie nog niet kent."
Met de verordening die berekent hoe duur een school mag zijn komen de gemeenten niet meer uit. Er moet eigen geld van de gemeente bij. "Den Haag houdt onvoldoende rekening met de minimale eisen die gesteld worden aan nieuwe schoolgebouwen."
In totaal heeft Suij met haar plan 14,5 miljoen extra nodig. De komende weken zal blijken hoe enthousiast de Terneuzense raad is.
Door: Guido van der Heijden