De orthopeden bij ZorgSaam lopen voorop in zowel in Nederland als in Europa. Twee jaar geleden hadden zij een primeur met het in gebruiknemen van de MyMobility-app. Deze week kreeg de duizendste patiënt toegang tot de app die speciaal is ingericht voor mensen met een nieuwe knie of heup. Mevrouw Timmermans - de Lijser uit Oostburg was de gelukkige.
In maart 2021 testte de vakgroep orthopedie ZorgSaam de speciale MyMobility-app uit. De app begeleidt patiënten voorafgaand aan een knie- of heupoperatie en nadien tijdens de revalidatie. Dat bleek zo goed te werken, dat sindsdien alle ZorgSaam orthopediepatiënten die met een smartphone of smartwatch overweg kunnen, toegang krijgen tot de app. Binnenkort kunnen ook patiënten met een schouderprothese gebruik maken van de app.
Makkelijk contact leggen
Patiënten starten zo’n 30 dagen voor de operatie met het gebruik van de app en gaan daar mee door tot één jaar na de operatie. Via de app ontvangt de patiënt op maat gemaakte meldingen, voorlichting en instructievideo’s.
'Ik ben heel positief over de app', vertelt meneer de Groot uit Kloosterzande. Hij is 74 jaar en kreeg tijdens één operatiesessie aan beide kanten een nieuwe heup. 'Je kunt heel makkelijk contact leggen met een zorgprofessional en je krijgt goed antwoord. Zo kun je ook snel navraag doen als je twijfelt bij pijn. Bovendien word je goed aangemoedigd om de therapieoefeningen te doen.'
Effectief
Het via de app uitwisselen van persoonlijke en medische gegevens, als ook de gesprekken tussen patiënt en zorgverleners zijn beveiligd. Orthopedieverpleegkundigen Tineke en Tamara kijken via de app op afstand naar de vorderingen en het activiteitenniveau van de patiënt en kunnen als dat nodig is in overleg met de arts bijsturen. 'Dit maakt de behandeling effectiever', aldus een woordvoerder van ZorgSaam, 'het kan bovendien snel eventuele twijfel en onrust bij de patiënt wegnemen en het aantal bezoeken op de polikliniek kan omlaag. We hebben zo tijd om meer patiënten te helpen.' Ook zijn patiënten met deze, overigens voor hen gratis app vaak bewuster met hun herstel bezig en genezen ze daardoor beter. 'Bovendien kan op basis van metingen en AI voorspeld worden waar er iets aan de hand is of wat extra in de gaten gehouden moet worden. Bijvoorbeeld als iemand de verwachte wandelsnelheid niet haalt of hoge pijnscores heeft. Dan kan er tijdig bijgestuurd worden, in het ziekenhuis of gewoon thuis.'
Door: Tineke Kerste, GO-RTV
Bron: ZorgSaam
Foto: De 1000ste gebruiker van de app mevrouw Timmermans wordt door orthopeed Van de Kerkhove in de bloemetjes gezet (Mark Neelemans fotografie)