Ouders nemen het op voor jeugdhulp van Klim

Geplaatst: 1 november 2024 om 00:02

Demonstranten met spandoeken buiten, een propvolle publieke tribune in de Terneuzense raadszaal, honderden handtekeningen en zes insprekers. Dat het maar duidelijk is: Klim mag niet verdwijnen. Een ultieme poging om te voorkomen dat zo'n zeventig Terneuzense kinderen straks zonder jeugdzorg van Klim moeten. Ze kregen een jaar uitstel. Het blijft spannend.

Klim is een Belgische jeugdzorgorganisatie die ook over de grens werkt. Dat is voor een groot deel ook juist het probleem. Ouders zijn dik tevreden over de jeugdhulp van Klim, de organisatie loopt nu aan tegen Nederlandse regels. Jeugdzorgorganisaties als Klim moeten in Nederland aangesloten zijn bij een samenwerkingsverband; een koepel die garandeert dat de kinderen nooit de dupe zijn, mocht een van de aangesloten instanties in de problemen komen. De koepel waar Klim deel van uitmaakte is in 2023 uit elkaar gevallen en daarmee voldoet Klim niet meer aan de regels die de Inkooporganisatie Jeugdhulp Zeeland (IJZ) stelt. Geen samenwerkingsverband, dan geen contract.

De dupe
Niet dat de zorg die Klim levert ter discussie staat. Een cliënttevredenheidsonderzoek leverde een 8,7 op. Getuige ook de reacties van de geschrokken ouders die de zorg van Klim niet willen missen. Het is een geval van regeltjes waar nu de kinderen en ouders de dupe van zijn.

Daisy Hamerlinck uit Axel : "Ik ben Klim alleen maar dankbaar. Mijn zoon heeft vijf diagnoses. Andere instanties zouden misschien zeggen 'beetje ingewikkeld'. Klim zegt 'we gaan ervoor'. Mijn zoon geniet weer van het leven, hij slaapt weer goed en kan weer lachen. Hij is nu stabiel. Ik kan alleen maar zeggen wat mijn ervaring is. Ze zijn er 24/7 voor ons, voor onze zoon. Een appje als je helemaal omhoog zit. Je staat niet alleen, dat is Klim voor ons."

Cliff Riemens en Anja Schuitvlot staan ook tussen de spandoeken omdat ze de zorg van Klim voor hun zoontje Job niet willen missen. "Chantal, de directeur kent alle ouders en kinderen van naam. Waar zie je dat nog?"

"Wij werden het slachtoffer van negatieve beeldvorming" - Chantal Polansky 

Dezelfde Chantal Polansky staat iets later snikkend achter het spreekgestoelte in de raadszaal. Ze vertelt ontdaan hoe haar organisatie de dupe is geworden van negatieve framing. Zo zou Klim niet alles op orde hebben. Een jaarverslag dat in juni nog niet klaar lag. Dit terwijl in België dat pas in oktober hoeft. "We probeerden nog te voorkomen dat het samenwerkingsverband uit elkaar zou vallen. Het pakte verkeerd uit, wij werden het slachtoffer van negatieve beeldvorming."

Alle onderaannemers vonden plekjes bij de overgebleven samenwerkingsverbanden. Klim niet. Polansky zegt dat de verbanden het advies hebben gekregen niet met Klim in zee te gaan.

Uitstel
Een jaar uitstel, een jaar langer zorg bij Klim, dat kan wethouder Sonja Suij nog wel bewerkstelligen maar ze heeft te maken met regels en wetten en zolang Klim geen plekje vindt in een van de samenwerkingsverbanden, zolang blijft de toekomst ongewis. "We hebben het juridisch uitgezocht en het kan gewoon niet. Ik kan de samenwerkingsverbanden niet verplichten Klim op te nemen en ik kan de regels niet veranderen. Ook een contract met Klim zelf sluiten, kan Suij niet doen. Europese aanbestedingswetten verbieden dat. Suij schreef de koepels al een brief waarin ze met klem vroeg om Klim op te nemen zodat de zorg voor de kinderen door kan gaan. Ze beloofde de samenwerkingsverbanden het nogmaals te vragen.

 

 

Door: Guido van der Heijden

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Hitsyndicaat. Johan Sponselee donderdag 31 oktober '24 • 20:00 uur
  • Hitsyndicaat. Johan Sponselee donderdag 31 oktober '24 • 19:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme donderdag 31 oktober '24 • 17:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme donderdag 31 oktober '24 • 16:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen donderdag 31 oktober '24 • 13:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen donderdag 31 oktober '24 • 12:00 uur
Bekijk meer