Sluiskil mist een dorpshart en daar willen inwoners en de gemeente verandering in brengen. De bedoeling is dat er een groene omgeving komt waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een onderdeel van het project is het aanleggen van een voedselbos, tiny houses neerzetten en een speeltuin voor de kinderen.
Zo'n twintig inwoners van Sluiskil kwamen naar buurthuis 't Meulengat om te brainstormen over de plannen. Bezoeker Walter Hartmann is bang dat het voedselbos en de tiny houses niet gaan werken. "Ik vind het erg gewaagd. Het is denk ik moeilijk te realiseren en lastig te onderhouden, want dat gaat niet vanzelf gebeuren", zegt hij. Hartmann denkt dat het beter is om het huidige dorpspark op te knappen. "Voor dat we weer iets nieuws verzinnen wat mogelijk niet werkt is het verstandig om het park wat er al is aandacht te geven."
Groen gebied
Het oude voetbalveld verandert in een bos met bomen en planten uit de streek. Het voedselbos is een symbolische start van een groen gebied dat moet helpen bij het maken van lokaal voedsel door en voor inwoners van Sluiskil. Het komt vlak achter de woning van Donny van Hoeve, die wel positief over het project is: "Groen zit bij mij in de vingers want ik ben hovenier. Ik ben zeker van plan om het zo nu en dan te onderhouden en ik hoop dat nog meer mensen daarbij aansluiten."
"Definitieve ontwerp willen we eind dit jaar klaar hebben."
Inwoners betrekken
De dorpskern moest plaatsmaken voor het groter wordende kanaal en daardoor is het oude dorpshart weggevallen. Het nieuwe dorpshart moet de leefbaarheid verbeteren. "We willen hierbij zoveel mogelijk inwoners betrekken", zegt projectleider Steven De Froy. "Mensen mogen zelf met ideeën voor de invulling van het dorpshart komen. We hebben huis-aan-huis geflyerd om iedereen hiervan op de hoogte te brengen. Het definitieve ontwerp willen we eind dit jaar klaar hebben", aldus De Froy. Bedoeling is dat het dorpshart eind 2027 is gerealiseerd.
Dit is een artikel in samenwerking met Omroep Zeeland
Door: Johnny Willeboordse