Zeeland wil over vijf jaar de helft minder uitstoten dan in 1990. Het streven is om in 2050 helemaal niks meer uit te stoten. Om dit voor elkaar te krijgen, werken Zeeuwse overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners samen om duurzame elektriciteit, zoals wind- en zonne-energie, op te wekken en wijken en gebouwen te verduurzamen. Tonny Drijdijk is projectmanager gebouwen en omgeving van de Regionale Energie Strategie Zeeland (RES) en vertelt hoe je gebruik kunt maken van subsidie vanuit de RES. Hij was te gast bij Rondje ZVL.
Alle Zeeuwse gemeenten hebben geld aangevraagd bij het Nationaal Isolatieprogramma. "De meeste gemeenten hebben dat geld samengevoegd om samen op te trekken hierin", vertelt Drijdijk, "zo maken ze minder kosten en krijgen ze samen meer subsidie. Alle gemeenten doen mee, behalve Schouwen-Duiveland, die heeft een eigen programma."
"Het mooie is: je kunt subsidie stapelen."
Hoe en wat?
Het subsidiefonds is onder andere voor woningeigenaren die een woning of appartement hebben met energielabel D t/m G. Maar ook als je nog geen definitief label hebt, kun je een aanvraag doen. Blijkt dat twee bouwdelen niet goed geïsoleerd zijn aan je woning, dan kun je ongeacht het energielabel in aamerking komen voor subsidie. "Je doorloopt een aantal stappen", aldus Drijdijk, "Ten eerste komt een professionele adviseur je woning bekijken en geeft advies. Daarna meld je je aan voor het Zeeuws isolatieprogramma en ga je van start."
Zeeuws-Vlaanderen
In de gemeenten Sluis en Terneuzen kun je een subsidie ontvangen tot €2050, in de gemeente Hulst is dat maximaal €1850. "De hoogte van het bedrag is een keus van de gemeente, daar gaan wij niet over", aldus Drijdijk. Hulst en Sluis zijn op dit moment druk bezig met de opstart van de subsidieregeling; de eerste aanvragen komen al binnen. Terneuzen start binnenkort. "Mensen met woningen die al zeker in aanmerking komen, krijgen een brief en er komen informatiebijeenkomsten. Maar ook als je geen brief krijgt kun je ons vragen om eens te komen kijken."
Overigens heeft Drijdijk nog een goede tip. "Je kunt subsidies stapelen. Je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van de landelijke subsidie voor dezelfde aanpassingen aan je woning." Wat kun je met deze subsidies allemaal bekostigen? "Met tweeduizend euro kun je nagenoeg je hele spouwmuur isoleren. Wil je dubbel glas, dan zal je nog heel wat bij moeten leggen."
Luister hier naar het volledige gesprek:
Door: Tineke Kerste