In de gemeente Sluis is ongeveer 13 procent van de inwoners laaggeletterd. Dat betekent dat ze niet goed genoeg kunnen lezen of schrijven om helemaal mee te doen in de samenleving. Dat heeft gevolgen voor je opleiding, baan, geldzaken en gezondheid. Dat moet anders, vindt de gemeente, daarom neemt de gemeente Sluis vanaf 2025 de regie in handen om laaggeletterdheid al bij jongere kinderen aan te pakken. "Het begint bij het gezin."
"We richten ons specifiek op laaggeletterde volwassenen in hun rol als ouder, want zij spelen een erg belangrijke rol bij de taalontwikkeling van hun kinderen," laat een woordvoerder van de gemeente Sluis weten, "kinderen van ouders die moeite hebben met taal, lopen zelf een grotere kans taalproblemen te krijgen. De gezinsaanpak is erop gericht deze cyclus te doorbreken." Door een stevig netwerk van professionals rond het jonge gezin op te bouwen, waarbij elke schakel in het netwerk zijn eigen rol heeft, krijgen gezinnen handvaten om de taalontwikkeling bij hun kind te stimuleren. Zo worden ouders bewust van hun rol bij de taalontwikkeling van hun kinderen en worden zij uitgenodigd om met hun eigen taalvaardigheid aan de slag te gaan.
Inspiratiebijeenkomst
Om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en samen verbindingen te leggen, houdt de gemeente samen met de bibliotheek op dinsdag 28 mei een netwerkbijeenkomst. Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig te maken heeft met jonge gezinnen. De bijeenkomst is van 15.45 tot 18.30 uur en deelname is gratis. Wel graag aanmelden via: biebzvl.op-shop.nl/4841/bijeenkomst-gezinsaanpak-geletterdheid/28-05-2024.
Enkele feiten cijfers (Stichting Lezen & Schrijven)
· In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is 18% van alle mensen in Nederland. Dus ongeveer 1 op de 6 mensen.
· Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen in de samenleving. Het heeft o.a. gevolgen voor je opleiding, baan, geldzaken en gezondheid.
· Kinderen met een taalachterstand op jonge leeftijd houden daar last van tijdens hun schoolloopbaan.
· In de gemeente Sluis is ongeveer 13 % van de inwoners laaggeletterd.
Bron: gemeente Sluis
Door: Tineke Kerste