Vandaag is het verkiezingsdag waarbij we mogen stemmen op de Nederlandse leden van het Europese Parlement. Er zijn maar liefst 16 partijen, die elk in Europees verband weer onderdeel uitmaken van een politieke partij op Europees niveau. In totaal zijn er 308 Nederlandse kandidaten en deze hebben elk een eigen vakje op het stembiljet. Dat maakt het stembiljet groot en het bemoeilijkt je keuze. Met steeds meer partijen die elk maximaal 30 kandidaten kunnen aandragen is er een hoop te kiezen. Klachten over de omvang van het stembiljet zijn bij elke verkiezing de laatste jaren niet van de lucht.
Dat kan anders
Van onze correspondent uit Sint Maarten ontvingen we bericht van hoe daar de verkiezingen worden georganiseerd en wat blijkt het gaat een stuk efficiënter.
Hoe gaat dit in zijn werk?
Voor Nederlanders in Sint-Maarten (42.083 inwoners) organiseert de Gemeente Den Haag de Europese verkiezingen. Stemmers halen van tevoren een briefstembewijs, een stembiljet-enveloppe en een retourenveloppe op bij de Vertegenwoordiging van Nederland in Philipsburg Sint Maarten (VNP). Vervolgens krijgen de stemmers vooraf per e-mail het stembiljet toegestuurd alsmede een overzicht van de partijen en de kandidaten. De kiezer geeft vervolgens op het stembiljet aan welke partij men wil stemmen en het volgnummer van de kandidaat, voegt een kopie van een identiteitsbewijs toe en retourneert het zaakje per post.
Een stembiljet van slechts 1 A4-tje maakt het een stuk makkelijker voor de kiezer en, niet te vergeten, voor de tellers. De stem moet op 23 mei 2019 vóór 15.00 uur lokale tijd zijn ontvangen op de Nederlandse Vertegenwoordiging in Sint Maarten. Daarna worden;
1. de stembussen geleegd,
2. de enveloppen geopend,
3. de stembiljetten per partij gelegd,
4. en vervolgens op kandidaat gelegd.
In Nederland daarentegen worden;
1. de stembussen geleegd,
2. alle stembiljetten opengevouwen,
3. stapels van even partijen en oneven partijen gemaakt,
4. verdeeld op stapels per partij,
5. gesorteerd per kandidaat.
In beide gevallen zijn er meerdere controles om te kijken of het aantal stembiljetten overeenkomt met het aantal uitgebrachte stemmen.
Toekomstmuziek?
De Sint Maarten-methode is een stuk sneller en zeker net zo betrouwbaar. Daarom is het wellicht een ideetje voor de toekomstige Gemeentelijke-, Provinciale-, Tweede Kamer-, Waterschaps- en Europese verkiezingen om ook het A4 stembiljet te gaan gebruiken? Met of zonder een fysiek stembureau om naartoe te gaan is het in ieder geval een stuk efficiënter.
Stembiljet in Nederland:
Stembiljet Nederlanders in Sint Maarten mét uitleg: