De grond aan de Schependijk bij de Nieuwe Sluis in Terneuzen is erger vervuild dan van te voren was ingecalculeerd. Dat is een forse tegenvaller die voor een extra kostenpost zal gaan zorgen.
De aanleg van de Nieuwe Sluis gaat heel voorspoedig, maar soms zit het toch wat tegen. In juni dit jaar werd bekend dat er op de Schependijk een stuk grond vervuild was vanuit ‘historische bronnen’, bedrijven die daar eerder hebben gezeten. Inmiddels is onderzocht waar de vervuiling vandaan komt en hoe erg de vervuiling is.
‘Het gaat om olieverontreiniging, die dieper zit dan we in eerste instantie dachten,’ verklaart woordvoerder Harm Verbeek van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie, ‘restverontreiniging van een eerdere sanering op de plaats van het vroegere Shell Depot. Dat is een forse financiële tegenvaller: het kost tijd en het kost geld.’ Het zou om een bedrag met 6 cijfers gaan, maar een exact bedrag kan Verbeek nog niet noemen. ‘In ieder geval hebben we van te voren een risicoreservering gedaan, waar we uit kunnen putten bij dit soort tegenvallers.’
Teruggaan naar het bedrijf dat de vervuiling heeft veroorzaakt, is lastig. De oorspronkelijke veroorzaker is in principe gevrijwaard omdat de sanering in de jaren ‘80 is goedgekeurd. Verbeek: ‘Dus is het de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever. We proberen dit nog verder uit te zoeken. Het is erg belangrijk dat we tussen Vlaanderen en Nederland dingen helder houden.’
Door wat met de planning te schuiven en ander werk naar voren te halen, komt de opleveringsdatum niet in gevaar, volgens Verbeek. Over enkele weken wordt een start gemaakt met het afgraven van de vervuilde grond.
Volgende week dinsdag (30 oktober) kun je tussen 18 en 21 uur binnenwandelen in het Portaal van Vlaanderen voor meer informatie. Tijdens een inloopavond wordt de voortgang van de bouw van de Nieuwe Sluis getoond.