Als het aan Terneuzen ligt is een afscheid van de huidige RUD Zeeland geen onbespreekbare gedachte. De grootste gemeente van Zeeland denkt hardop aan opstappen, fuseren met andere milieudiensten, of deels zelf de taak oppakken.
Er wordt heel wat afgemopperd over de RUD. De organisatie is te traag, te klein en het ontbreekt aan kennis en transparantie. Tijdens de raadscommissie Bestuur en Middelen werd donderdagavond voor het eerst door een wethouder gesteld dat een afscheid van de RUD tot de mogelijke opties hoort.
Al jaren worstelt de RUD met problemen als onderbezetting. De commissie Aartsen die in 2021 onderzoek deed naar de uitvoeringsdiensten was in Zeeland 'verbaasd en verontrust'. Een mininale grootte voor een milieudienst om te functioneren is 100 FTE, Zeeland heeft er 87.
Murw
"Er is sprake van een 'murwgeslagen organisatie', er wordt in hokjes (eilandjes) gewerkt." Loek de Beleir (CDA) gepassioneerd criticaster van de RUD, las voor uit de bevindingen van een visitatiecommissie die keek of het inmiddels beter gaat met RUD Zeeland.
Vooral bezorgd was hij over een passage waarin gesproken werd over 'een periode' waarin er geen zicht was op het presteren van de organisatie. "Een periode... Er staat niet bij wanneer dat was, of hoelang dat duurde? Dat kan van alles betekenen", zei De Beleir verbaasd.
"We zeggen niet dat ze móeten fuseren. Maar zie het als een optie"- wethouder Laszlo van de Voorde
Als één van de dertien Zeeuwse gemeente draagt Terneuzen haar steentje van ruim een miljoen bij aan de kosten voor de Zeeuwse milieudienst. Wethouder Van de Voorde vond niet dat hij waar kreeg voor zijn geld. "We zeggen niet dat ze móeten fuseren. Maar zie het als een optie. Tot nu toe is er alleen gekeken naar de financiële gevolgen die een fusie zouden hebben. Het bleek niet veel goedkoper te zijn. Maar er is onvoldoende gekeken wat de kwalitatieve gevolgen zouden zijn van een samengaan." De problemen waar de Zeeuwse RUD mee worstelt en niet te boven komt, zouden misschien verholpen zijn door samen te gaan met de veel grotere DCMR; de Rotterdamse collega-milieudienst. De DCMR is ook al actief in Zeeland. De grotere bedrijven de Dow's en Yara's worden door de Rijnmondse dienst gedaan.
Niet eenvoudig
"Ik ben hier al zes jaar over bezig en nu pas krijg ik bijval", Stelt CDA'er De Beleir vast. "We kunnen als gemeente zeker wel de RUD verlaten, je krijgt alleen dan een soort boeteclausule. Het is niet eenvoudig. Maar áls je als gemeenteraad twijfelt, dan ik nu wel het moment om een vertrek te overwegen. We betalen nu al meer dan een miljoen per jaar mee en dat gaat naar twee miljoen over een paar jaar. Ik wil dat mijn collega's daar heel goed over na gaan denken."
Door: Guido van der Heijden