De gemeente Terneuzen wil goed voorbereid zijn voor het geval er nieuwe kerncentrales in de gemeente gebouwd gaan worden. De voorkeurslocatie van het Rijk is het Sloegebied bij Borsele maar Terneuzen wordt ook onderzocht en daarom komt de gemeente, op verzoek van de gemeenteraad, met eigen voorwaarden. Want volgens wethouder Laszlo van de Voorde moet de gemeente "niet naïef zijn en goed beslagen ten ijs komen."
Wat moet er dan in die voorwaarden van de gemeente staan? Daar wil de wethouder nog niets over zeggen: "Daar wil ik niet op vooruit lopen. Maar een aantal basiszaken willen we onder de aandacht brengen, al gaan we er vanuit dat de overheid daar ook naar kijkt."
In Borsele is door een delegatie inwoners een lijst met 39 voorwaarden opgesteld. Terneuzen wil daar geen kopie van maken, maar een aantal voorwaarden zullen wel worden overgenomen. Welke dat zijn houdt Van de Voorde ook nog stil maar logischerwijs zijn dat eisen op het gebied van veiligheid, overlast en compensatie. In het nieuwe jaar moet de gemeente met deze voorwaarden aan de slag.
Niet naïef zijn
Een belangrijke boodschap van Van de Voorde is wel dat de inwoners van Terneuzen niet naïef moeten zijn over kerncentrales: "De overheid gaat voor een zuivere procedure en daar kunnen ook andere locaties uit komen. Bijvoorbeeld ons gebied. En dan wil je wel goed beslagen ten ijs komen."
Steun inwoners niet nodig
Zou er ook een onderzoek moeten komen naar het draagvlak van de omwonenden voor nieuwe kerncentrales. Dus zitten de inwoners wel te wachten op nieuwe kerncentrales? In de voorwaarden van Terneuzen hoeft dat onderzoek niet per se te worden opgenomen volgens wethouder Van de Voorde: "Als college staan we hier neutraal tegenover omdat een ruime kamermeerderheid nou eenmaal die wens heeft uitgesproken." Maar als nou uit een onderzoek zou blijken dat een grote meerderheid van de Terneuzenaren tegen kerncentrales is? "Ik kijk naar de verkiezingen en de Kamermeerderheid. Dan zie ik dat onze inwoners gekozen hebben voor partijen die voor kernenergie zijn. Dat is ook een verantwoordelijkheid die onze inwoners hebben."
Voorlopig wordt de gemeente alleen nog maar onderzocht. De minister heeft vijf locaties aangewezen om te kijken of daar kerncentrales gebouwd kunnen worden: De Eemshaven in Groningen, Maasvlakte 1 en 2 bij Rotterdam, het Sloegebied en dus Terneuzen. De voorkeur in Den Haag ligt voor de eerste twee centrales op Zuid-Beveland maar inmiddels heeft het kabinet aangegeven vier kerncentrales te willen bouwen.
Besluit volgend jaar
Als uit het onderzoek blijkt dat Terneuzen geschikt is dan kunnen daar dus misschien kerncentrales worden gebouwd. Daar wordt pas over besloten nadat een knoop is doorgehakt in Den Haag. Naar verwachting doet de minister dat na de zomer van 2025 maar dat voornemen heeft al verschillende keren vertraging opgelopen.
Waar moeten de kerncentrales dan komen?
Wat de gemeente Terneuzen betreft zijn er maar weinig geschikte locaties voor kerncentrales. De Paulinapolder (grofweg tussen Biervliet, Hoek en Terneuzen) en het gebied Mosselbanken dat dichter bij de stad Terneuzen ligt zouden geschikt kunnen zijn. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei is de hele gemeente aan het onderzoeken en heeft nog geen concrete plaatsen aangewezen.
Deur op een kier?
De meeste politieke partijen willen nog niet reageren op het onderzoek en de eventuele voorwaarden. Johan Hessing van oppositiepartij 50PLUS doet dat wel. Hij is bang dat de voorwaarden te snel gesteld worden: "Zet niet de deur open richting Den Haag. Wacht nou even af wat er uit het onderzoek komt en waar Den Haag mee komt. Er zijn genoeg dingen om je zorgen over te maken voordat je laat blijken interesse te hebben. Bijvoorbeeld de grote hoeveelheid arbeiders die hier in de regio zouden komen is echt een punt van zorg."
Dit is een artikel in samenwerking met Omroep Zeeland.
Bron: Omroep Zeeland
Door: Rens Schuit