Al maanden gaat de Terneuzense huisarts Art Asrian gebukt onder scheldkanonnades, beledigingen, dreigementen en pesterijen. De verantwoordelijke kreeg vorige week woendag een voorwaardelijke straf van de Middelburgse rechter. Maar of het helpt?
"Een 54-jarige vrouw die in Den Haag woont neemt mij de dood van een familielid kwalijk." Anderhalf jaar geleden overleed de 85-jarige moeder van de Haagse. De artsenpraktijk van Asrian is op twee momenten geraadpleegd; dagen waarop Asrian zelf niet werkte. Toch neemt de dochter hem de dood van haar moeder kwalijk en sindsdien heeft ze zich voorgenomen hem het leven zuur te maken. Ze diende klachten in bij de Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg (SKGE) en de Tuchtraad.De SKGE stelde dat Asrian en de praktijk niets te verwijten viel. "Natuurlijk ook. Ik werkte die dagen niet eens. De klachten zijn zorgvuldig nagekeken. Ook de assistentes van de praktijk hebben alles goed gedaan."
Liever kapot
Ik heb de dochter uitgenodigd om eens langs te komen en er over te praten. Dat wilde ze niet. Ze zei dat ze me liever kapotmaakte. Het fijne kan ik niet vertellen. Als arts kan ik daar niet op ingaan. Zij kan van alles beweren en ik kan me niet verdedigen."
Had ze dat allemaal op de computer uitgezocht of stond ze bij mijn huis te posten?
Het blijft niet bij klachten en slechte recensies. Sedertdien regende het beledigingen en bedreigingen op social media: 'Godvergeten beul', 'moordenaar', 'Je bent een moordenaar en dat zal je weten'. Steeds weer onder wisselende valse namen. "Toen werd ook mijn moeder bedreigd: 'Zal ik jouw moedertje es uit haar achterlijke bergdorpje slepen en vermoorden, zoals je dat met de mijne deed?' Toen heb ik besloten de politie in te schakelen. Ze schreef over mijn huis en onze auto's en benaderde de muziekvereniging van mijn vrouw. Had ze dat allemaal op de computer uitgezocht of stond ze bij mijn huis te posten? Met viltstift werd op de deur van de praktijk geschreven: 'Van antiarts tot zorgcrimineel' en er werd lijm in het slot van de voordeur van de praktijk gespoten. Ik heb haar wel gesproken. Ze was bezig met 'een eenzijdig project met een einde', wat dat ook mag betekenen."
Angst
De angst zat er goed in bij het personeel van de huisartsenpraktijk. "Inmiddels hebben we geleerd dat ze niet meer in Den Haag maar weer in Terneuzen woont."
Vorige week woensdag veroordeelde de Middelburgse rechter de vrouw bij verstek tot een deels voorwaardelijke taakstraf. Als ze de komende twee jaar opnieuw in de fout gaat, kan ze rekenen om minstens een taakstraf van zestig uur.
"Ze heeft alles toegegeven, behalve dan die lijm in het slot. Maar ze gaat gewoon door. Ik hoor dat nu van verschillende kanten. Kennissen en vrienden die het zien of ook door haar benaderd worden. Ik stuur alles door naar de politie. Die hebben me overigens keurig geholpen."
Goed bewaren
"Alles goed bewaren, appjes, belletjes, getuigen zoeken" raadt politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk in een dergelijk geval aan. ,,Als een gesprek niet meer helpt, kun je alleen nog maar aangifte doen en dan helpt het als je alles bewaard hebt. Voor zaken als bijvoorbeeld stalking of online pesten en bedreigen is het van belang dat je aantoont dat het stelselmatig gebeurt." Hoe meer bewijsmateriaal, hoe beter. "Je moet voorkomen dat het één tegen één wordt."
Door: Guido van der Heijden